Seberte správci kolejí licenci, žádá odborář Dušek

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 9. 2011 16:54
Pavel Habarta pověřený vedením SŽDC nemá podle Duška potřebnou odbornou způsobilost

Praha - Správa železniční a dopravní cesty, tedy státní organizace, která se stará o železniční koleje a další drážní zařízení, nemá odpovídající vedení a měla by tedy přijít o licenci. Myslí si to šéf Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD) Jaromír Dušek.

Ten podal na Drážní úřad stížnost týkající se Pavla Habarty, který je od loňského října, kdy z funkce odstoupil generální ředitel Jan Komárek, pověřený vedením SŽDC.

"Na skutečnost, že pan Habarta nemá potřebnou odbornou způsobilost, jsem upozorňoval již tehdejšího ministra Bártu. Nic se ale nestalo. Pokud nemá organizace způsobilé vedení, nemůže být držitelem úředního povolení k provozování dopravní cesty. Pokud se svou stížností neuspěji u Drážního úřadu ani jemu nadřízeného Ministerstva dopravy, jsem připraven obrátit se na správní soud, aby SŽDC ve správním řízení odebral povolení," vysvětlil svůj postup Dušek.

Drážní úřad už vyzval Správu, aby se k Duškově stížnosti vyjádřila. "SŽDC ve vysvětlení konstatovala, že tvrzení uvedená v jeho podání považuje za neoprávněná a zcela účelová," uvedl mluvčí správy Pavel Halla.

Habarta je totiž jako 1.náměstek generálního ředitele pověřen vedením organizace a má právo za ni jednat a podepisovat dokumenty. "Pokud jde o odbornou způsobilost SŽDC jako provozovatele dráhy celostátní a drah regionálních, naplňuje podmínku odborné způsobilosti podle § 12 písm. b) drážního zákona druhý zástupce generálního ředitele," upozornil Halla.

Správa není jediná bez "generála"

Stejný názor zastává i ministerstvo dopavy, které bude další instancí, na kterou se chce Dušek obrátit v případě, že u Drážního úřadu nepochodí.

"Podmínky odborné způsobilosti splňují další členové vedení, toto je soukromý názor pana Duška, k odebrání licence není důvod," konstatoval mluvčí ministerstva Martin Novák.

Zároveň ale uvedl, že ministr Pavel Dobeš plánuje situaci s vedením SŽDC řešit. "Není to jediná organizace, která má ve svém čele náměstka pověřeného vedením. Stejná situace je po dochodu generálních ředitelů také na Ředitelství silnic a dálnic a Státním fondu dopravní infrastruktury," upozornil Novák s tím, že ministr chce najít nové generální ředitele pro všechny tři úřady.

 

Právě se děje

Další zprávy