Brněnské letiště přijde o dvě linky, zatím jen na zimu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 9. 2011 11:24
Ryanair od listopadu ukončí lety do Alicante a Bergama, zda je obnoví, zatím neví.

Brno - O dvě linky méně bude od začátku listopadu vypravovat nízkonákladový dopravce Ryanair z brněnského letiště.

Mluvčí firmy Kasia Gaborecová potvrdila, že od 1. listopadu skončí nejméně na dobu zimního letového řádu sezónní lety do španělského Alicante i dosud celoroční linka do italského Bergama.

O tom, zda se s létem do letového řádu vrátí, zatím není rozhodnuto. "Rozhodnutí padne do konce roku," dodala.

Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského, který se dlouhodobě zabývá leteckou dopravou, není alespoň u linky do Alicante omezení překvapivé.

"Ryanair již dříve kvůli požadavkům španělského letiště avizoval, že spoj provozovat přinejmenším přes zimu nebude," řekl Moravanský.

"Vytíženost linky do Bergama není vyloženě špatná, nicméně přes zimu by se asi dalo očekávat jisté zhoršení. Předpokládám, že provoz této linky bude od letního letového řádu příští rok opět obnoven," dodal.

Irský nízkonákladový dopravce tak bude z Brna létat v zimě pouze do Londýna, kromě toho odlétají z Tuřan i letadla do Moskvy, Eidhovenu v Nizozemí a do Říma.

Brněnské letiště loni přepravilo 396 589 lidí, což je asi desetinový pokles oproti roku 2009. Tehdy přepravilo 440 850 lidí. Letišti klesá počet přepravených cestujících kvůli hospodářské krizi už od roku 2008, kdy odbavilo 506 174 cestujících.

 

Právě se děje

Další zprávy