Žluté vlaky vyjedou z Prahy do Ostravy poprvé 26. září

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 9. 2011 10:48
Lístek do žlutého vlaku si lze koupit od 7. září
Personál žlutých vlaků musí umět anglicky nebo německy a být schopný samostatně se rozhodovat
Personál žlutých vlaků musí umět anglicky nebo německy a být schopný samostatně se rozhodovat | Foto: Student Agency

Praha, Brno - Žluté vlaky RegioJet vyjedou na české koleje poprvé 26. září. Lístky si lze rezervovat od středy 7. září. Informoval o tom mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Ten nástup Student Agency, která společnost RegioJet vlastní, označuje za revoluci v železniční dopravě. České dráhy totiž budou mít poprvé na nejvytíženější železniční trati v Česku konkurenta. Že o výsadní postavení na trase Praha - Ostrava chtějí bojovat, je patrné z novinek, které v uplynulých dnech ohlásily. Na nástup Student Agency reagovaly zavedením stevardek a tisku zdarma.

RegioJet slibuje nižší ceny

Kompletní ceník jízdného z Prahy do Ostravy Student Agency zatím nezveřejnila - ceny a jízdní řád představí až se spuštěním rezervačního systému.

Už nyní ale hlásí, že jízdenky vyjdou levněji než u Českých drah. S nejlevnější kreditovou jízdenkou, což je kartička, na kterou si zákazník ukládá peníze, vyjde cesta na 230 Kč. To je cena, za kterou se cestující u Českých drah bez speciálních slevových karet nedostane ani do Zábřehu na Moravě (cena z Prahy činí 255 Kč).

Obyčejná jednoduchá jízdenka z Prahy do Ostravy stojí u Českých drah 438 Kč. V případě SC Pendolino je cena stejná s tím, že povinná rezervace místa stojí navíc 200 Kč.

Čtvrtinovou nebo poloviční slevu lze získat s kartami IN 25 a IN 50, obě karty si však cestující prvně musí zakoupit, a to za 990 Kč (v případě IN 25) nebo 2 990 Kč (IN 50). Studenti si jednotlivé karty mohou pořídit za 330, respektive 1 330 Kč.

Soupeření s Českými drahami

České dráhy na nástup Jančurovy společnosti na nejvytíženější trasu v Česku reagují zaváděním služeb, na které láká právě Student Agency. Jak ve středu státní firma oznámila, od září pečují o cestující v první třídě v šestnácti dálkových spojích kategorie EC, IC nebo Ex mezi Prahou a Ostravou stevardky.

Právě to je standard, který Student Agency zavedla pro všechny své cestující už ve svých autobusových spojích, ve vlacích tomu nebude jinak. Jako další výhodu provozovatel spojů RegioJet zdůrazňuje, že v jejich vlacích si cestující nebudou muset připlácet za místenku.

Vlaky dopravce RegioJet vyjedou v první fázi jako pětivozové soupravy s celkovou kapacitou zhruba 240 míst k sezení.
RegioJet slibuje větší cestovní komfort než státní dráhy, například klimatizaci, připojení k 230V a wi-fi. "Všechny tyto služby budou dostupné hned v prvních spojích," slibuje Ondrůj.

 

Právě se děje

Další zprávy