Dráhy převedou 9500 lidí pod Správu dopravní cesty

ČTK ČTK
31. 8. 2011 17:07
Převod zaměstnanců je pokračováním restrukturalizace drah.
Ministr dopravy Pavel Dobeš.
Ministr dopravy Pavel Dobeš. | Foto: Jan Langer

Praha - Převodu zhruba 9500 zaměstnanců Českých drah pod Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) nestojí nic v cestě. Smlouvu o převodu takzvané živé dopravní cesty dnes podepsali ministr dopravy Pavel Dobeš, generální ředitel ČD Petr Žaluda a Pavel Habarta, pověřený řízením Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Další kroky v restrukturalizaci české železnice, například sloučení dopravce a správy železnice do holdingové struktury, je zatím příliš předčasné komentovat, řekl Dobeš.

"Dokončení tohoto velmi důležitého aktu je jednou ze základních věcí nezbytných k oddělení provozovatele dráhy a dopravce a tím pádem i k zahájení transparentní liberalizace na železnici v České republice," uvedl Dobeš.

Od 1. září se přesune zhruba 9500 zaměstnanců zabývajících se obsluhou dráhy, organizováním drážní dopravy a zabezpečením dopravy z Českých drah na SŽDC.

V minulosti převodu bránily železniční odbory, které se obávaly zhoršení podmínek zaměstnanců kvůli rozdílným kolektivním smlouvám. Zajištění podmínek z kolektivních smluv pro přecházející zaměstnance vyřešilo podepsání memoranda mezi vedením drah, SŽDC a odbory z 3. srpna, které zaměstnancům po zbytek roku zajistilo stejné podmínky a zaměstnanecké výhody, jaké měli u Českých drah.

Jde například o kondiční ozdravné pobyty nebo systém odměňování. O podmínkách pro rok 2012 odboráři stále jednají a k dohodě zatím nedošlo, řekl ČTK předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

Proces převodu zaměstnanců byl zahájen v roce 2002 a je podle Dobeše plně v souladu s evropskou legislativou. Vláda ho schválila 9. února 2011 a následně na základě požadavků odborových organizací odložila termín převodu zaměstnanců z poloviny roku na začátek září. Součástí převodu provozních zaměstnanců má být i vyrovnání pro ČD v rozsahu zhruba 400 milionů korun.

Přesun zaměstnanců původně navrhoval bývalý ministr dopravy Vít Bárta (VV). Počet zaměstnanců SŽDC, která v tuzemsku spravuje vlakové tratě, se po začlenění lidí od Českých drah zhruba zdvojnásobí. Dráhy nyní zaměstnávají přibližně 27 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy