ČSA ruší další evropské lety, posilují dálkové spoje

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 8. 2011 15:51
České aerolinie šetří, přestanou létat i do Bologne, Bělehradu a Curychu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - České aerolinie pokračují v zeštíhlování. Ze zimního letového řádu zmizelo šest linek. Důvodem je snaha ušetřit, k rozhodnutí přispěla i malá poptávka zákazníků.

Že končí linky do Curychu, Bělehradu a italské Bologne, oznámila společnost již dříve, jedná se o jedno z úsporných opatření společnosti, informoval server iDnes.cz.

"České aerolinie pokračují v avizované proměně své dopravní sítě a redukci nejztrátovějších linek," uvedla tisková mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Zájem o Blízký východ klesl

Dále v letovém řádu chybí i spoje do Tel Avivu, Káhiry a Damašku. O právo provozovat linku do hlavního města Izraele ČSA žádaly, ministerstvo dopravy však udělilo přepravní nárok charterové společnosti Travel Service, která provozuje aerolinky Smart Wings.

Lety do hlavních měst Egypta a Sýrie ČSA zrušily kvůli malému zájmu cestujících. "V souvislosti s děním v regionu se rapidně snížila poptávka po přepravě, provoz těchto spojů byl proto pozastaven ještě před začátkem prázdnin," vysvětluje Hejsková.

Kromě uvedených linek nebudou ČSA v zimě létat ani do Marseille, Benátek a Bordeaux, podle Hejskové se jedná pouze o sezonní lety.

Se zrušením letů přijdou cestující z Prahy o některé přímé spoje. Podle iDnes.cz jiný dopravce nelétá přímo do Bělehradu ani do Bologne. Na ostatních trasách alternativa existuje, ale vzhledem k nízké konkurenci lze očekávat, že tarify příliš levné nebudou.

ČSA vidí perspektivu v dálkových letech

Podle Hejskové ale České aerolinie naopak počítají s tím, že "v nadcházejícím období svůj letový řád rozšíří o další novinky, mezi nimi o další dálkové spoje".

Za hlavní novinku označuje mluvčí skupiny pravidelnou linku do Spojených arabských emirátů, mezi další destinace patří například Bangkok, Kapské město, Johannesburg, Melbourne, Maskat nebo Bahrajn.

Tento týden ČSA také rozšířily nabídku míst, kam dopravují zákazníky, o Dubaj, do něhož se bude možné dopravit právě z připravovaného Abú Dhabí.

"Cestující, kteří si zakoupí OK letenku Českých aerolinií do Dubaje, odveze z letiště v Abú Dhabi luxusní klimatizovaný autobus Etihad Airways do centra sousedního emirátu," uvádí Hejsková s tím, že cesta do Dubaje zabere padesát minut.

České aerolinie také pokračují v posilování letů do východních zemí. Nové spoje létají do ukrajinského Lvova nebo bývalého hlavního města Kazachstánu, Almaty. Od začátku listopadu budou ČSA také nově létat z Karlových Varů do ruské Samary.

 

Právě se děje

Další zprávy