Jízda v novém žlutém autobusu: Musí se vychytat mouchy

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 8. 2011 20:21
V nových autobusech Student Agency v pondělí ještě hodně vymožeností nefungovalo
Takto nyní vypadají místa pro cestující ve žlutých autobusech
Takto nyní vypadají místa pro cestující ve žlutých autobusech | Foto: Student Agency

Praha - Ne všechno je zatím s novými autobusy Student Agency, jejichž nasazení na linku Praha-Brno s velkou slávou firma oznamovala v tiskové zprávě, tak skvělé, jak se psalo. 

V pondělí dopoledne vypravila Student Agency z Prahy svůj první luxusní autobus. Redaktorka Aktuálně.cz v něm byla. Autobus odjel z Prahy s dvacetiminutovým zpožděním.

Stalo se tak hlavně proto, že autobus přijel v jedenáct, tedy přesně v okamžiku, kdy již měl odjíždět. Již  předtím, v 10.50 připomínalo nástupiště na Florenci přeplněný perón metra, na mnoho lidí, kteří spoléhali, že koupí jízdenku těsně před odjezdem, nezbylo místo.

Do Brna nakonec autobus dojel se čtvrthodinovým zpožděním.

Nové autobusy mají nabízet komfort srovnatelný s business class v letadle. V prvním spoji do Brna, který jsme vyzkoušeli, však řada věcí ještě chyběla.

Za hlavní novinku zástupci společnosti označují doplnění autobusů o individuální dotykové obrazovky, jimiž je vybavené každé sedadlo. Jak displej aktivovat, stewardka v úvodní řeči neuvedla, zájemcům jej ovšem ochotně spustila.

Sledovat televizi nešlo

Z televizních programů fungovaly pouze TV Óčko, které ovšem značně vypadával signál. Pokud jste zvolili ČT 24, chytili jste TV Noe. TV Nova a ČT1 nešly vůbec.

Pod položkou „hudba" se skrývaly tři písně, v záložce filmy se namísto avizovaných desítek snímků nacházelo pouze několik reklamních spotů.

„Hudbu a filmy teprve doplníme," uvedla stewardka v uvítacím proslovu. „Půjde to spíš až příští týden, všechno nahráváme v Praze," odpověděla mi na otázku, zda budou novinky na odpoledních linkách fungovat.

Bez angličtiny se neobejdete

Dopracovaný zatím není ani návod k ovládání obrazovek, který nabízí instrukce pouze v angličtině.

Nové autobusy nabízejí také elektrické zásuvky a internetové pokrytí, které má být aktivní po celou dobu cesty. Internet sice chytit lze, ale často vypadává.

Během odpolední cesty do Prahy ovšem bylo možné sledovat již 42 filmů v češtině, 7 v angličtině a čtyři části seriálu Big Bang Theory, doplnilo se i hudební menu.

Nefungovalo naopak elektrické a internetové připojení, dokud jsme stewardku na tento nedostatek neupozornili.Trpělivost s internetem bylo třeba mít i zhruba po další dvě hodiny cesty. Spojení vypadávalo nebo bylo velmi pomalé.


 
Nových autobusů společnost zatím provozuje dvacet, a to pouze mezi Prahou a Brnem. Zde v současnosti společnost operuje 32 až 39 spojů denně, luxusními autobusy chce obsadit postupně všechny.

Cena jízdenky činí 200 Kč, takže se nijak neliší od „starých" autobusů. Kromě Student Agency zajišťují dopravu do Brna dále také Eurolines, Veolia Transport Praha nebo ČSAD Vsetín. Ty si za cestu účtují 155 až 242 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy