Piloti ČSA odvolali protest, lety se nezpozdí

Simona Holecová
30. 7. 2011 16:40
Letový provoz Českých aerolinií bude probíhat podle letového řádu
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČSA

Praha - Protest pilotů Českých aerolinií, který by - počínaje pondělkem - znamenal značné zpoždění všech letů ČSA, byl odvolán.

Redakci Aktuálně.cz o tom informoval Filip Gaspar, prezident sdružení dopravních pilotů CZALPA.

Piloti se na poslední chvíli domluvili s mateřskou firmou, která uznala chybu a slíbila, že s letci projedná restrukturalizační plány.

Protest "Go Slow" byl reakcí na další vlnu propouštění pilotů, kterou ČSA odstartovaly.

Ve středu ukončila společnost spolupráci s přibližně deseti zaměstnanci, další měli přijít o místo v následujících dnech. Jedním z nich měl být i Filip Gaspar.

"Vedení Českých aerolinií se zavázalo k průběžnému informování CZALPA o hospodaření společnosti... A také k tomu, že každá případná redukce společnosti bude pečlivě zvážena a diskutována se zástupci zaměstnanců a přizpůsobena aktuálnímu vývoji v letecké dopravě," uvedl Gaspar v prohlášení.

V podobném duchu je i stanovisko Českých aerolinií.

"Vedení společnosti těší, že zástupci odborové organizace pochopili důvody pro jednotlivé kroky restrukturalizace. Obě strany se dohodly na lepší vzájemné komunikaci," potvrdila mluvčí skupiny ČSA Hana Hejsková.

Letový provoz Českých aerolinií bude tedy v pondělí probíhat podle letového řádu a přeprava cestujících nebude nijak ovlivněna.

"Go Slow" měl spočívat v tom, že piloti začnou provádět veškerou předletovou přípravu až od hodiny, od které jsou placeni. To je však příliš pozdě na to, aby letadlo mohlo odletět včas.

Samotná předletová příprava trvá u letů po Evropě nejméně hodinu a zahrnuje studium potřebných dokumentů, kontrolu map, přesun do letadla a jeho následovnou přípravu. Kromě paušální částky jsou přitom piloti placeni pouze za odlétané hodiny. 

 

Právě se děje

Další zprávy