Dálniční kupon bude příští rok za 1500 Kč, říká ministr

Radek Pecák Radek Pecák
28. 7. 2011 10:35
Dálniční známka má stát skoro čtyřikrát tolik než před 14 lety
Příští rok bude tato známka opět dražší.
Příští rok bude tato známka opět dražší. | Foto: ministerstvo dopravy

Praha - Místo 1200 Kč by měl příští rok dálniční kupon stát zřejmě 1500 Kč. Vyplývá to z rozhovoru, který poskytl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV)  Hospodářským novinám.

Stejné zdražení, tedy o čtvrtinu, prosazuje ministr i u mýtného.

Podle HN tak chce Dobeš posílit rozpočet ministerstva poté, co se mu nepodařilo přesvědčit ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že na dopravu je potřeba o 14 miliard více než v letošním roce. Resort tak dostane jen o čtyři miliardy více.

"Počítáme s tím, že mýtné od příštího roku zdražíme o čtvrtinu. Zdražíme i dálniční známky, ještě analyzujeme, zda o 100, 200 nebo 300 korun," uvedl Dobeš. Jeho úředníci ale podle deníku počítají evidentně se zdražením na horní hranici. "Předpokládáme, že zdražení dálničních známek nám přinese 700 milionů korun navíc," upřesnil náměstek ministra Lukáš Hampl.

Druhé nejvyšší zdražení

Zdražení o o 300 Kč by bylo druhé nejvyšší v historii. Největší zdražení přišlo v roce 1998, když známka pro řidiče osobních a malých dodávkových aut podražila ze 400 na 800 Kč. Pak se obvykle zdražovalo jen o stokorunu, naposledy na počátku letošního roku ale už o 200 Kč.

Proti tak výraznému zdražení se dá očekávat odpor. Letos zatím v dálniční síti nově přibylo pouhých 6 kilometrů na D1 u Zlína a zřejmě se stihne dokončit nějaký úsek na rychlostní silnici R6. Přitom dříve právě ministerstvo dopravy zdražení dálničních známek zdůvodňovalo tím, že řidiči mají k dispozici podstatně více dálničních kilometrů.  

Ještě citelněji by se zdražení dotklo provozovatelů těžké nákladní dopravy. Pokud zdražení projde, tak od nového roku například cesta kamionu se třemi nápravami mezi Prahou a Brnem vyjde o více než 200 korun dráž než letos.

Dopravci však s tímto nárůstem počítají. "Jde o pokračování dohody mezi námi a ministerstvem dopravy, kterou jsme uzavřeli loni ještě s Vítem Bártou," řekl listu mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Loni stát utržil za prodej dálničních známek přes tři miliardy korun. Částka zaplacená na dálničních kuponech přitom představovala zhruba polovinu toho, co řidiči odvedli na elektronickém mýtném.

 

Právě se děje

Další zprávy