Žena porazila obří bazar, fabia bez klimatizace je vada

Tomáš Fránek
26. 7. 2011 11:55
Nejvyšší soud vyhověl zákaznici ve sporu o reklamaci s AAA Auto
Při některých úhlech pohledu vypadala původní fabia nové generace příliš úzká a vysoká
Při některých úhlech pohledu vypadala původní fabia nové generace příliš úzká a vysoká | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Pokud autobazar prodává vůz se špatným datem výroby, má zákazník právo vůz reklamovat a dožadovat se výbavy, která ve voze měla být namontována.

Největší tuzemský autobazar AAA Auto po třech letech u Nejvyššího soudu prohrál spor se svou zákaznicí. Ta si koupila vůz Škoda Fabia, který měl být podle podepsané smlouvy vyroben v roce 2007. A podle roku výroby měl být vybaven automatickou klimatizací a ABS.

Žena, která po zkušební jízdě nové auto s najetými dvanácti kilometry koupila v březnu 2007, po měsíci poslala do bazaru reklamaci. Podle ní bylo chybně uvedeno datum výroby, a v autě tak chyběla automatická klimatizace a ABS.

Kde je výbava?

Autobazar reklamaci neuznal, podle zástupců AAA Auto byla žena seznámena se stavem vozu. Jako kompenzaci ovšem obchod ženě nabídl DVD přehrávač a slevu z kupní ceny ve výši 5000 korun, nebo možnost výměny vozu za jiné. Žena to odmítla, požadovala slevu ve výši 54 tisíc korun.

Když autobazar - který později přiznal, že chybné datum výroby zadal jeho pracovník - odmítl, začaly celý spor řešit soudy. A první dvě kola sporu vyhrál autobazar. Okresní i Krajský soud v Praze rozhodly, že v kupní smlouvě ani v protokolu o zkušební jízdě není uvedeno, že je auto vybaveno ABS a automatickou klimatizací.

Podle soudců žena svým podpisem na smlouvě stvrdila, že souhlasí s technickým stavem vozu. "Při prohlídce bylo zřejmé, že vozidlo nemá ABS, neboť pokud by jej mělo, tak by jej ohlašovala světelná kontrolka na přístrojové desce. Klimatizace má rovněž své ovládací prvky na přístrojové desce," rozhodl Krajský soud v Praze.

Podle soudců bylo v technickém průkazu uvedeno, že auto bylo registrováno v březnu 2007. "Autobazar před nakupujícím netajil rok výroby. Ve smlouvě je uveden i VIN, z čehož by odborník mohl dovodit datum výroby," uvedli soudci.

Žena se s dovoláním obrátila na Nejvyšší soud. Podle ní ji autobazar dodal vadné zboží, firma nepravdivě uvedla rok výroby. "Rok výroby je u auta důležitý, v případě, že jde o výrobek o rok starší, to u osobního vozidla představuje výrazné snížení jeho reálné ceny i užitné hodnoty," uvedla žena v dovolání. "Byla jsem uvedena v omyl," dodala zákaznice.

Chyba to byla pořádná

Dodala, že v podobném případu, kdy šlo o zatajení roku výroby auta, soudy už vyhověly zákazníkům.

Podle vyjádření zástupců autobazaru AAA Auto pro Nejvyšší soud ale k žádné chybě nedošlo a žena poškozena nebyla.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Zdeňkem Desem rozhodl ve prospěch zákaznice. Soudci uvedli, že ve smlouvě je dvakrát uveden rok 2007 - jednak jako údaj o roku výroby dle technického průkazu, poté jako datum uvedení do provozu.

Podle soudců se tak údaje nedají vyložit jinak než to, že se uvedení roku 2007 vztahuje jak k datu roku výroby, tak k datu uvedení do provozu. A žena tak má pravdu, když auto reklamovala.

"Pokud tedy smlouva obsahovala ujednání, že rok výroby předmětného automobilu byl 2007, přičemž ve skutečnosti byl vůz vyroben v roce 2006, je nutné dospět k závěru, že autobazar dodal zákaznici vadné plnění a zákazníci z toho titulu vzniklo právo z odpovědnosti za vady," rozhodli soudci s tím, že soudy musí celý spor znovu projednat a ženě vyhovět.

 

Právě se děje

Další zprávy