Pár stran za 168 tisíc. Tak se utrácí na dálnici D8

Tomáš Fránek
23. 7. 2011 13:24
Ekologové stáhli žalobu na stavbu mostu ve Vchynicích
Pohled z Milešovky na České středohoří - zatím bez dálnice
Pohled z Milešovky na České středohoří - zatím bez dálnice | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Za to, co by měli dělat ministerští úředníci, utrácí stát zbytečně statisíce korun.

Důkazem je jeden ze soudních sporů provázejících stavbu dálnice D8. V něm stát zaplatil právní kanceláři za jedno jedenáctistránkové vyjádření k žalobě ekologů ohledně stavby mostu ve Vchynicích 146 tisíc korun.

Smlouva, kterou podepsalo ministerstvo dopravy s advokátní kancelář Kříž a Bělina, je první zveřejněnou smlouvou z asi třiceti dalších, které s odkazem na obchodní tajemství dál ministerstvo tají. Smlouvy za přibližně půl miliardy korun byly podepsány v době, kdy ministerstvu šéfoval Aleš Řebíček.

Smlouva s kanceláří Kříž a Bělina byla podepsána v červenci 2007. Vyjádření právníků k žalobě se přitom týkalo poměrně obyčejného faktu - stát tvrdil, že ekologové nemohli být účastníky stavebního řízení.

Nejvyšší správní soud už přitom v několika dalších sporech ohledně dálnice D8 uvedl, že ekologové jsou účastníky stavebního řízení. Poslední takový verdikt zveřejnil soud dnes, kdy vyhověl stížnostem ekologů a nařídil nové projednání námitek proti stavebnímu povolení pro tunel Prackovice.

"Po přečtení smlouvy s advokátní kanceláří Kříž a Bělina o právním zastupování jsme pochopili, proč nám ministerstvo dopravy s odkazem na obchodní tajemství odmítlo před třemi lety poskytnout více než třicet jiných takových smluv. Za mnohdy banální zastupování státu externími advokáty stát totiž zbytečně vyhodí desítky miliónů korun, přitom by tuto práci měli dělat sami úředníci," uvedl Miroslav Patrik z ekologického hnutí Děti Země.

Ekologové nyní i kvůli drahým právníkům najatých státem žalobu proti povolení výstavby mostu ve Vchynicích stáhli.

"Podle harmonogramu z ledna 2008 měl být most vybudován asi za dva a čtvrt roku, což mělo být právě nyní, takže pokud ještě hotový není, tak za zpoždění může buď projektant, investor nebo stavební firmy, nikoliv náš soudní spor, neboť žalobě nebyl odkladný účinek přiznán," uvedl Patrik.

Rozestavěnou dálnici D8 provází řada dalších sporů. Děti Země jich vedou se státem devět. Stavba chybějícího úseku dálnice za 12 miliard korun se tak protahuje.

Pokud se administrativní problémy nevyřeší do poloviny roku 2012, ministerstvo prý využije evropské dotace raději na opravě dálnice D1. Dálnici D8 ale dostaví i za české peníze.

Přes České středohoří chybí dostavět zhruba 16,4 kilometru. Tříkilometrový úsek k Bílince se už staví. Pětikilometrová část na druhé straně u Řehlovic nemá ani územní rozhodnutí, které soud loni v červnu zrušil.

Prostředních osmi kilometrů se týkají další žaloby, které napadají jednotlivé dílčí stavby. Ekologové chtějí vydaná stavební povolení zrušit kvůli neoprávněným zásahům v biotopech, kácení stromů a narušování krajinného rázu. Chtějí dosáhnout alespoň částečných ústupků ve prospěch ochrany přírody.

 

Právě se děje

Další zprávy