STK přišla o licenci, pustila na silnici nebezpečný vůz

Tomáš Fránek
19. 7. 2011 10:08
Technici pustili na silnici rezavé auto, čtyři ženy se zranily. Jde o první podobný trest
Foto: Michal Štůsek

Brno - Je tu první trest pro stanici technické kontroly, která pustila na silnici prokazatelně nebezpečné vozidlo.

O licenci tak definitivně přišla stanice technické kontroly Tekoso na Sokolovsku.

Její pracovníci dali osvědčení vozu Ford Fiesta se zrezivělým podvozkem a brzdovými trubkami. Při jízdě se vozu utrhla zadní náprava a při nehodě se zranily čtyři pasažérky.

Čtyři zraněné ženy

Řidička si zhmoždila hrudník a rameno. Spolujezdkyně na předním sedadle utrpěla zlomeninu nohy a zhmoždění páteře s trvalými následky. Další žena na zadním sedadle měla tříštivou zlomeninu stehenní kosti. Poslední žena utrpěla několik lehčích zranění.

Nejvyšší správní soud v rozhodnutí potvrdil názor ministerstva dopravy, které stanici technické kontroly sebralo licenci. Neuspěla stížnost majitelů stanice, podle které neexistoval žádný předpis, který by stanovoval, jak posuzovat poruchy vozidla.

Podle soudců ale stanice kvalifikovala vážné a některé dokonce nebezpečné závady jen jako lehké. Umožnila tak provozovat technicky nezpůsobilé vozidlo, což vedlo k ohrožení účastníků silničního provozu.

"Pokud STK prohlásí, že prověřované vozidlo je technicky způsobilé pro další provoz, má tím být minimalizována možnost příčiny dopravní nehody spočívající ve špatném technickém stavu. To se však v daném případě zjevně nestalo," rozhodl senát soudu s předsedou Vojtěchem Šimíčkem.

Trest pro jednoho z pracovníků STK už potvrdil také Nejvyšší soud. Technik si za ublížení na zdraví z nedbalosti vyslechl trest jeden rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Rezavé auto na silnici

Podle soudů v Sokolově a Plzni musel při opakované prohlídce nutně vidět prorezlý podvozek auta. Přesto nezakročil. "Byl povinen provést i pohledovou kontrolu automobilu, kterou kdyby provedl, nemohl by přehlédnout zásadní poškození," je uvedeno v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Nejvyšší správní soud už před několika týdny potvrdil další trest pro stanici technické kontroly. Licenci tak ztratila stanice ve Vyškově.

Úřady zjistily, že stanice povolovala provoz vozidlům, která majitelé vůbec fyzicky nepřistavili ke kontrole. Podle soudu jde o závažnou chybu, která plně opravňuje stát k tomu, aby zakázal stanici další činnost.

 

Právě se děje

Další zprávy