Továrna Tatra chtěla zrušit jméno mléka Tatra. Neuspěla

Tomáš Fránek
11. 7. 2011 6:01
Výrobce náklaďáků z Kopřivnice chtěl proslulou značku jen pro sebe, ale narazil
Tatra Marka Spáčila
Tatra Marka Spáčila | Foto: Team Tatra

Brno - Jedna z nejproslulejších a nejdražších značek v Česku,Tatra, patří a dál bude patřit jak kopřivnické automobilce, tak velké mlékárně v Hlinsku.

Automobilka Tatra tak neuspěla se svou snahou získat značku, jejíž hodnota se kvůli slavné historii a známosti po celém světě odhaduje na desítky milionů korun, jenom pro sebe.

Tatra je jednou z nejslavnějších průmyslových ikon v České republice. První automobil s tímto názvem, odvozeným od slovenských velehor Vysokých Tater, vyjel z kopřivnické automobilky už 29. března 1919.

Po Kofole, značce Prim nebo paštice Májka jde tak o další spor o proslulou značku českého výrobku.

Jsme starší a známější

Podle nejnovějšího verdiktu Úřadu průmyslového vlastnictví značku Tatra ale může pro svoje mléčné výrobky používat také Mlékárna Hlinsko, čtvrtá největší firma v oboru v Česku.

Ta před časem zažádala o ochranu značky pro svoje mléčné výrobky.

To ovšem výrazně popudilo zástupce kopřivnické automobilky. Podle nich jde o nekalou soutěž a parazitování na slavném jméně, které si lidé spojují především s nákladními automobily.

Podle zástupců automobilky je využívání ochrany značky Tatra pro mléko nepoctivé. A mlékárna se se svou tradicí automobilce nemůže nikdy rovnat. "Nejstarší ochranná známka automobilky byla přihlášena dne 3. 9. 1934 a označení Tatra bylo užito již dne 29. 3. 1919," uvedli zástupci kopřivnické firmy.

Ti také úřadu předložili přes 50 důkazů o tom, že si lidé značku Tatra jednoznačně spojují s výrobou nákladních aut. Úřad například dostal velký průzkum, podle kterého byla automobilka Tatra Kopřivnice druhou nejčastěji jmenovanou českou společností.

Podle úřadu si však lidé obě značky plést nebudou. "Lidé v obchodním styku jednoznačně a bez jakýchkoliv problémů rozliší výrobky mlékárny od výrobků pocházejících z nabídky Tatry Kopřivnice," uvedl šéf úřadu Josef Kratochvíl.

Právo pro oba

Podobně jako automobily mají totiž lidé značku Tatra spojenou s mlékem. Podle úřadu je značka Tatra třetí nejznámější pro mléčné výrobky v Česku. "Lidem se při zmínce o mléku Tatra vybavily přívlastky: bohatá, klasická, česká značka," uvedl úřad ve svém verdiktu.

Úřad potvrdil, že pro mléko byla značka Tatra použita v Česku poprvé už v roce 1965. "Lidé si tak značku zapamatovali a vytvořili si k ní vztah," rozhodl úřad a odmítl námitky kopřivnické automobilky.


 

Právě se děje

Další zprávy