První STK definitivně přišla o licenci. Ztratila 12 aut

Tomáš Fránek
30. 6. 2011 10:36
Soud definitivně potvrdil první trest pro stanici technické kontroly v Česku
Z policejní akce Kryštof.
Z policejní akce Kryštof. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - V Česku padl první definitivní trest za to, že se na silnice dostala auta, která neprošla technickou kontrolou.

Nejvyšší správní soud rozhodl, že stát správně zrušil Stanici technické kontroly ve Vyškově, kde se ztratilo ze záznamů dvanáct aut.

Jde o historicky první odhalený případ svého druhu.

Na podvody přišli kontroloři z jihomoravského krajského úřadu, když prošli jízdní knihy vozidel, jež měla stanice kontrolovat. Bylo to vůbec poprvé, kdy mělo ministerstvo dopravy k dispozici tak přímé důkazy o podvodech kolem STK.

Kde jsou ta auta?

Podle státních úředníků nebyli zástupci stanice vůbec schopni během vyšetřování doložit, jak se ztratily dokumenty o kontrole zmíněných dvanácti aut.

Až po velmi dlouhé době přišli provozovatelé stanice s verzí, že v den, kdy ze záznamů auta "vypadla", spadl také počítačový systém. Když ministerstvo tuto obranu odmítlo, firma provozující stanici stát zažalovala.

Spor se vlekl pět let, soudy se celým případem zabývaly několikrát. Provozovatelé vyškovské stanice se totiž bránili tím, že šlo o technickou chybu počítačové sítě.

Navíc odebrání licence byl podle nich příliš přísný trest za to, že auta nebyla kontrolována pouze jeden den. "Šlo pouze o administrativní chybu, trest je příliš přísný," napsali zástupci stanice soudu.

Senát Nejvyššího správního soudu vedený soudkyní Danielou Zemanovou ale počínání stanice označil za závažné.

"V daném případě nešlo o porušení povinností stanice technické kontroly u jednoho vozidla, jednalo se celkem o 12 vozidel. To významně zvyšuje společenskou škodlivost a celkovou závažnost jednání," rozhodli soudci.

Krok, který chrání životy

Ti uvedli, že špatný technický stav aut na silnicích má přímý vliv na bezpečnost všech účastníků silničního provozu. "Je nepochybně ve veřejném zájmu, aby stanice technické kontroly, která provádí technické kontroly silničních vozidel, provozovala svou činnost v souladu se zákonem," rozhodli soudci.

Uzavření stanice v takovém případě není žádný likvidační krok ze strany státu. "Jde o úpravu chránicí životy a zdraví všech účastníků silničního provozu," uvedli soudci ve svém verdiktu.

Proti podvodům na stanicích technické kontroly chce nyní tvrději zasáhnout i stát.

Ministerstvo dopravy proto chce zpřístupnit nyní neveřejnou databázi Stanic technické kontroly (STK).

Lidé by se mohli na internetové stránce anonymně dotázat na konkrétní SPZ, a systém by jim poté vypsal přehled všech uskutečněných technických prohlídek daného vozu - včetně počtu najetých kilometrů. Ministerstvo také navrhuje zapisovat stav tachometrů do technického průkazu při každé změně vlastníka.

 

Právě se děje

Další zprávy