Greenpeace si přes Hvězdné války vyřizuje účty s VW

Tomáš Fránek
29. 6. 2011 13:45
Podle ekologů automobilka selhává v ochraně životního prostředí
Foto: VW

Brno -  Planeta automobilky Volkswagen, jejíž součástí je i mladoboleslavská Škodovka, nedělá vše pro to, aby chránila životní prostředí. Takové tvrzení používá ve své nové kampani organizace Greenpeace, která ve videoklipech paroduje reklamu na nový Volkswagen Passat využívající motiv z Hvězdných válek.

Reklama na passat

Dítě v kostýmu Darth Vadera tu ukazuje přednosti nového vozu Passat.

Greenpeace ale v konstraktu k záporné postavě Darth Vadera ve filmu používají ve svém klipu i další postavy z Hvězdných válek. Planetu Volkswagen zobrazují jako tu, která Zemi škodí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Greenpeace v kampani tvrdí, že Volkswagen, největší výrobce automobilů v Evropě, využívá masivního lobbingu při schvalování klíčových zákonů o ochraně životního prostředí ve svůj prospěch, ale zároveň o sobě tvrdí, že chce "být nejekologičtější automobilkou na světě".

Automobilka tak podle ekologů bránila co největšímu snižování emisí CO2. Greenpeace vybízí spotřebitele, aby se připojili k "rebélii" podpisem petice proti zmíněnému výrobci automobilů.

Podle mluvčího automobilky VW je kritika nesmyslná. "Kritiku Greenpeace nechápeme," uvedl.

VW podle něj například snížila emise o nových vozů o 13 procent.

Nesmyslná kritika

Nejde o první atak Greenpeace na velkou firmu za poslední dobu.

Hnutí obvinilo i výrobce populární panenky Barbie z toho, že krabice na tuto hračku pocházejí z papíru z indonéských lesů. Firma Mattel tak podle Greenpeace přispívá k rychlému odlesňování Indonésie.

Aktivisté převlečení za Barbiina přítele Kena vylezli na budovu sídla společnosti Mattel nedaleko Los Angeles a rozvinuli tam obří růžovo-modrý transparent, na němž dává zamračený Ken své dívce sbohem. "Barbie, je konec. Nechodím s děvčaty, kterým se líbí kácení lesů," hlásal nápis na plakátu.

Největší světový výrobce hraček podle tržeb Mattel v písemném prohlášení uvedl, že s ekology z Greenpeace o záležitosti jedná.

Firma APP v odpovědi Greenpeace sdělila, že její výrobky splňují právní požadavky všech zemí, včetně Indonésie. "Domníváme se, že je nezodpovědné zahrávat si s city dětí a jejich rodičů opakováním starých obvinění a napadat průmysl rozvíjející se země," uvedla firma.

 

Právě se děje

Další zprávy