Závislost na autech. Pětinu tržeb ukously automobilky

Ekonomika Radek Pecák Ekonomika, Radek Pecák
3. 6. 2011 8:54
Tržby tuzemských automobilek stouply o 16 procent na 705 miliard korun
Yeti, jeden z nejobdivovanějších modelů Škoda Auto. Nejvíc se ale prodávají octavie.
Yeti, jeden z nejobdivovanějších modelů Škoda Auto. Nejvíc se ale prodávají octavie. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Opět vyšší podíl na celkové průmyslové produkci ČR zaznamenal v loňském roce automobilový průmysl.

Jen firmy, které jsou členy Sdružení automobilového průmyslu dosáhly podílu 18,06 procenta (ve srovnání s rokem 2009 o více než procento více) a celkový podíl všech firem, které v tuzemsku vyrábí automobily nebo jejich součástky dosáhl podílu 21,20 procenta na tržbách z průmyslové činnosti za celou ČR.

Sdružení automobilového průmyslu zveřejnilo na autosalonu v Brně statistiku, která přesně popisuje, jak důležitou je výroba aut pro celý průmysl a tím i tuzemskou ekonomiku.

Tržby automobilek a jejich dodavatelů loni vzrostly o 16 procent na 705 miliard korun. To je více než pětina (21 procent) celkových tržeb průmyslu.

Do zahraničí přitom Škoda Auto, TPCA, Hyundai i další výrobci, kteří se soustředí na výrobu aut a jejich dílů, vyvezli zboží za 555 miliard korun. Drtivou většinu toho, co v Česku vzniklo. To je opět údaj, který vypovídá, jak závislé je Česko na automobilkách: pětinu českého exportu (22 procent) tvoří právě toto odvětví. 80 procent vývozu mířilo do zemí EU.

Počet lidí zaměstnaných v automobilovém průmyslu se sice vloni ještě snížil, ale jen  o 253 osob, přičemž v letech2008 a 2009 se snížil o více než 10 000 osob. Nyní tuzemské firmy s automobilovou výrobou zaměstnávají 145 tisíc lidí.

Produktivita práce (měřená objemem tržeb na jednoho pracovníky firmy sdružení AutoSap) meziročně stoupla o 17 procent. Každý pracovník vytvořil tržby 5,63 milionů Kč.

"Po dvou letech ekonomické recese představují souhrnné výsledky českého automobilového průmyslu příznivé zprávy," uvedl prezident sdružení Martin Jahn na tiskové konferenci v Brně. "Za připomenutí stojí rekordní produkce osobních automobilů, kterých se v České republice v roce 2010 vyrobilo poprvé v historii více než jeden milion kusů," řekl.

V Česku bylo celkem vloni vyrobeno 1072 000 osobních aut. "Toto číslo nebude pro příští roky určitě maximem, protože jak Škoda, tak i Hyundai v Nošovicích budou v příštích letech ještě navyšovat výrobu," dodal Jahn.

 

Právě se děje

Další zprávy