RWE bude dobíjet auta po Berlíně i v Amsterodamu

Radek Pecák Radek Pecák
2. 6. 2011 12:40
Celkem už má RWE po Evropě rozmístěno 800 dobíjecích stojanů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Amsterdam - Minimálně 125, ale možná také až 750 dobíjecích stojanů pro elektromobily, skútry a elektrokola, rozestaví v Amsterdamu společnost RWE.

Zvítězila totiž v boji o zakázku na vybudování celoplošné dobíjecí infrastruktury pro elektromobily v tomto městě. Po Berlíně je Amsterdam druhou velkou evropskou metropolí, kde RWE uskutečňuje koncept velkoměstské elektromobility.

„Tato zakázka je pro RWE velmi důležitá. Elektromobilita se tímto poprvé v Nizozemsku stane celoplošně součástí každodenního dění v ulicích metropole. Nabíjecí stojany pro Amsterdam byly vyvinuty v RWE a kromě Německa jsou instalovány v řadě evropských zemí včetně Polska, Maďarska a Rakouska," řekl Peter Terium, předseda představenstva společnosti Essent, dceřiné společnosti RWE v Nizozemsku.

V Česku bude první stanice ve druhém pololetí

 „V Nizozemsku se elektromobilita zavádí mimořádně rychlým tempem. Můžeme zde společně získávat zkušenosti, které pak můžeme uplatnit i v jiných velkoměstech," uvedl Ingo Alphéus, jednatel společnosti RWE Effizienz, která je specialistou koncernu na oblast elektromobility.

Zatím pomalejším tempem, ale i v Česku už RWE také odstartovala projekt rozvoje elektromobility. Například se účastní projektu Praha elektromobilní a pro testování si pořídila první dva elektromobily Citroen C-Zero. Ve druhé polovině roku hodlá zprovoznit první svoji veřejnou dobíjecí stanice u sídla RWE Transgas v Praze. Zatím v Praze prvních několik veřejných dobíjecích stanic, u kterých se navíc "tankuje" elektřina zdarma, provozuje konkurenční PRE. ČEZ

ČEZ již své plány o rozmístění desítek dobíjecích stanic zveřejnil, stále však nevybral dodavatele těchto zařízení.

Dodnes RWE dokončila ve 14 evropských zemích více než 800 nabíjecích míst pro elektromobily. U nich svá elektrická vozidla dobíjí především města a obce a distributoři energií.

 

Právě se děje

Další zprávy