Dráhy koupí motoráky pro Pardubický kraj

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 5. 2011 13:23
Dráhy vypsaly výběrové řízení na 9 motorových vlaků za 477 milionů korun.
Nové motorové vlaky mají být bezbariérové. Ilustrační foto.
Nové motorové vlaky mají být bezbariérové. Ilustrační foto. | Foto: České dráhy

Praha - Dodavatele dalších devíti motorových vlaků, které by od poloviny roku 2013 měly přepravovat cestující v Pardubickém kraji, hledají České dráhy.

Na dodávku vlaků za přibližně 477 milionů korun vyhlásil dopravce výběrové řízení.

"Nové motorové vozy nabídnou okolo 70 míst k sezení a univerzální prostor pro přepravu velkých zavazadel. Budou bezbariérové a klimatizované s nízkopodlažními nástupními prostory, což usnadní cestování nejen vozíčkářům, ale i seniorům nebo maminkám s kočárky. Vozy budou konstruovány pro rychlost do 120 km/h," uvedl náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Devět nových motoráků, z nichž jeden bude částečně financován z Regionálního operačního programu Evropské unie, by mělo jezdit na třech tratích - z Pardubic přes Chrudim do Hlinska a Havlíčkova Brodu, z České Třebové do Lanškrouna a pravděpodobně také z Pardubic přes Moravany do Holic.

"Na první trati nahradí současné soupravy Regionova, které České dráhy využijí při náhradě starších vozidel na jiných regionálních tratích," dodal ředitel Krajského centra regionální dopravy v Pardubickém kraji Michal Štěpán.

Česká dráhy už mají uzavřené kontrakty se společností Stadler Pankow, Pesa a Škoda Transportation, které nyní vyrábí motorové a elektrické vozy pro dopravu na Vysočině, Pardubickém a Libereckém kraji.

"Již nyní jezdí na řadě tratí nové a modernizované soupravy, např. z Pardubic do Chocně a Kolína jsou to moderní soupravy CityElefant, na tratích v okolí České Třebové a z Pardubic do Chrudimi a Havlíčkova Brodu jsou to motorové jednotky Regionova a na trati Letohrad - Týniště nad Orlicí modernizované soupravy motorových spěšných vlaků," doplnil mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

 

Právě se děje

Další zprávy