Nedržel jsem mobil, ale ucho. Řidičova finta zabrala

Tomáš Fránek
24. 5. 2011 10:50
Soud rozhodl, že svědectví policistů na potrestání řidiče za telefonování nestačí
Trestných bodů se nebojí?
Trestných bodů se nebojí? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Policisté to budou mít zase o něco těžší při chytání řidičů, kteří za jízdy telefonují. Ukazuje to případ z Valašského Meziříčí, o kterém rozhodl Nejvyšší správní soud.

Nemusí stačit, aby policisté řidiče viděli s mobilem v ruce a za volantem. K jeho usvědčení a potrestání potřebují úřady a soudy výpis hovorů od mobilního operátora.

Až výpis může jednoznačně dokázat, že řidič skutečně za jízdy použil telefon.

Telefonování za jízdy přitom patří mezi nejčastější prohřešky řidičů a už nyní se ho daří trestat jen v části případů.

Nejvyšší správní soud nyní znovu otevřel kauzu řidiče, který byl potrestán pokutou dva tisíce korun za to, že podle policie telefonoval při cestě přes Valašské Meziříčí. Rozhodlo svědectví dvou policistů.

Mnul jsem si ucho

"Řidič už před vjezdem na kruhový objezd držel pravou rukou volant a v levé ruce u ucha stříbrnou krabičku a bylo vidět, že  mluví," potvrdili policisté s tím, že muž přestal telefonovat až ve chvíli, kdy projížděl kolem hlídky a policisty uviděl.

Řidič tvrdil, že v autě nikdy netelefonuje bez použití hands-free. V době, kdy ho spatřila hlídka, prý neměl telefon v ruce vůbec. "Mohl jsem si nejvýše mnout ušní lalůček, který mě svědil," uvedl řidič na svou obhajobu a chtěl, aby si úředníci vyžádali výpis od operátora O2, který by potvrdil, že muž netelefonoval.

Jako jednoznačný důkaz ale uznali svědectví policistů jak úředníci Krajského úřadu ve Zlíně, tak soudci Krajského soudu v Brně. Ti se návrhem na to, aby si vyžádali výpis hovorů, vůbec nezabývali a nezdůvodnili ani proč. 

Řidič se proto se stížností obrátil na Nejvyšší správní soud. Úřady si podle něj vůbec neověřily existenci a způsob fungování sady hands-free instalované ve vozidle, tónování skel a stav počasí, které mělo vliv na viditelnost. A za zásadní chybu označil řidič to, že si nevyžádaly výpis telefonních hovorů.

Senát Nejvyššího správního soudu vedený soudkyní Lenkou Matyášovou uznal, že bylo chybou, že si soud tak jasný důkaz, který mohl potvrdit nebo vyvrátit obhajobu řidiče a svědectví policistů, nevyžádal. A soud ani nezdůvodnil, proč návrh řidiče odmítl.

Pravdu dokáže výpis

Podle soudců je třeba jednoznačně prověřit všechny důkazy, které mohou objasnit pravdivost tvrzení řidiče, že v době, kdy ho policisté viděli, skutečně netelefonoval.

Bez toho, že by došlo k prověření výpisu z telefonních hovorů, je pak podle soudců Nejvyššího správního soudu předčasné hodnotit ostatní důkazy a rozhodovat o tom, zda je výpověď policistů věrohodná.

Telefonování za jízdy přitom patří mezi nejčastější prohřešky na tuzemských silnicích.

Bezmála polovina českých řidičů v průzkumu GE Money přiznala, že porušuje zákon a za jízdy aspoň někdy telefonuje bez použití sady hands free. Zhruba čtvrtina řidičů při řízení automobilu posílá SMS zprávy, což je také zakázané.

Podle statistik policisté denně odhalí 151 řidičů s telefonem u ucha. U části případů nejde telefonování zpochybnit, policisté totiž mají záznamy z kamer, které řidiče usvědčí. Dost případů končí ale bez toho, že by byl řidič potrestán, jednoznačné důkazy chybí.

Poslanci nyní snížili počet trestných bodů za telefonování za volantem ze tří na dva.

 

Právě se děje

Další zprávy