Česko hledí k Islandu, zatím se létá bez omezení

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 5. 2011 18:35
Aerolinky sledují, zda se sopečný oblak posune nad Evropu
Snímek pořízený satelitem MODIS, který zveřejnila NASA, byl pořízen v neděli 22. května v pět hodin ráno. Zachycuje chrlení islandského vulkánu Grímsvötn ležícím pod ledovcem Vatnajokull.
Snímek pořízený satelitem MODIS, který zveřejnila NASA, byl pořízen v neděli 22. května v pět hodin ráno. Zachycuje chrlení islandského vulkánu Grímsvötn ležícím pod ledovcem Vatnajokull. | Foto: Reuters

Praha - Po třinácti měsících se nad Islandem opět vznáší oblak sopečného popela, letecká doprava nad Evropou však proudí stejně jako jindy. Platí to i pro české dopravce a letiště na pražské Ruzyni.

"Provoz Českých aerolinií ani charterového dopravce Holidays Czech Airlines zatím sopečná činnost nijak neovlivňuje. Aktivitu vulkánu a povětrnostní podmínky nad Evropou samozřejmě více než pečlivě sledujeme, a podle potřeby na ni budeme reagovat," uvedla mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková.

Situaci sledují i aerolinky Emirates, které sice z Prahy létají jen do Dubaje, v Evropě ale mají další linky, které by případné rozšíření oblaku mohlo ovlivnit. "Současný stav společnost Emirates samozřejmě pozorně monitoruje a vyhodnocuje možná řešení," konstatoval ředitel Emirates pro ČR Bořivoj Trejbal.

Aktuální nebezpečí v Evropě momentálně nehrozí ani podle Evropské organizace pro bezpečnost letecké navigace (Eurocontrol).

"V pondělí erupce vulkánu Grímsvötn na Islandu žádné lety neovlivnila. Nicméně podle londýnské meteorologické služby pro vulkanický prach je velmi pravděpodobné, že by v následujících čtyřiadvaceti hodinách části oblaku sopečného popela mohly zasáhnout část Irska a Skotska," uvedla v odpoledne aktualizované zprávě organizace Eurocontrol.

Meteorologové upozornili, že nepříznivých podmínek by mohl oblak v druhé polovině týdne zasáhnout až k Francii.

Pokud by se sopečný prach šířil z Islandu opravdu více k jihu, začali by si dělat vrásky i čeští dopravci.

"V případě, že by nebylo možno lety provozovat, přineslo by to naší společnosti komplikace jak provozní, tak finanční ztráty. Během pátku a soboty máme naplánovány například čtyři lety do Londýna, dále operujeme lety do Francie a podobně," uvedla Vlaďka Dufková, mluvčí společnosti TravelService, pod kterou spadají i nízkonákladové aerolinky SmartWings.

Klid prozatím panuje i na pražské Ruzyni. "Provoz na letišti pokračuje jako obvykle, situaci sledujeme, ale prozatím krizovou situaci neočekáváme. Další vývoj bude samozřejmě záviset na meteorologické situaci," podotkla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Pohyb oblaku nepřetržitě sledují i čeští meteorologové. Pokud by hrozilo, že zasáhne až nad Česko, vydá česká letecká meteorologická služba výstrahu. O případném uzavření či omezení letecké dopravy nad Českem by pak rozhodovalo Ministerstvo dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy