Velký bratr v metru? Ještě nevíme, říká Dopravní podnik

Jan Kovalík
28. 4. 2011 12:00
Moderní bezpečnostní systém umožní i rozpoznat obličej cestujícího v metru
Foto: Jan Langer

Praha - Dopravní podnik Praha (DPP) tají, na čem se dohodl s firmou Saab, která má modernizovat bezpečnostní systém pražského metra. Firma počítá s instalací kamerového systému, který by uměl rozpoznávat obličeje cestujících.

Plán narazil na vlnu odporu. Podrobnosti, jakož i smlouvu se Saabem, však dopravní podnik odmítá zveřejnit.

Chceme zavést softwary

Ředitel české pobočky Saab se minulý týden redakci Aktuálně svěřil, že jeho firma má podepsanou smlouvu na modernizaci bezpečnostního systému pražského metra.

"Naším cílem je rovněž zavést zde softwary na rozpoznání obličeje, aby bylo možné dohledat jednotlivé lidi. Když bude potřeba dohledat nějakého člověka, každý jedinec bude mít unikátní kód, který se bude dát dohledat: kudy procházel, kdy vstoupil, s kým se bavil," uvedl Jindřich Špringl.

Obdobný systém již dnes funguje ve Švédsku na letištích a v některých nápravných zařízeních.

"Letiště a nápravná zařízení spadají do jiné kategorie, než hromadná doprava. Sledovat takto cestující v MHD dělá ze všech potenciální podezřelé, což je presumpce viny, kterou nemůžeme akceptovat," říká mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Předčasné, předčasné, předčasné

Podle zástupců DPP je projekt bezpečnostního systému v současné době před zahájením první fáze.

"Mluvit o jeho konečné podobě je tedy nyní dost předčasné," sdělila Aktuálně.cz mluvčí podniku Ilona Vysoudilová. Podle jejich slov navíc nesou "části projektu označení důvěrné" nebo utajení podléhají zcela.

"Dílo je rozděleno do více časových etap a celková délka zakázky je čtyři roky. Dodavatel systému může a je schopen dodat systém rozpoznávání obličejů až ve čtvrté fázi projektu, proto veškeré dotazy na tento systém jsou předčasné," pokračuje Vysoudilová.

Tajemství a bezpečnost

Tajné je ovšem i to, co je součástí první fáze: "Z důvodů ochrany obchodního tajemství a ochrany bezpečnosti nebude DPP informace ze smlouvy zveřejňovat," uvedla Vysoudilová.

DPP má nyní se Saabem podepsanou smlouvu na první fázi projektu, která podobu a typ kamerového systému neřeší. V zájmu Saabu je prodat systém včetně pokročilé technologie.

Zda však zástupci Saabu mají instalaci této technologie předjednanou, odmítá DPP potvrdit.

A ochota k debatě o plánované instalaci kamerového systému opadla i ve firmě Saab. Po zveřejnění rozhovoru s ředitelem Špringlem reagovala společnost tiskovým prohlášením, ve kterém slova svého šéfa popírá a informace označuje za vykonstruované.

Předčasné

Již dnes je jasné, že instalace podobné technologie odporuje českým zákonům. Nehrozí tedy, že po realizaci třetí fáze, kdy bude většina rozpočtu vyčerpaná, zbude DPP jen nedokončený bezpečnostní systém? "Více se k něčemu, o čem je předčasné hovořit, nebudeme vyjadřovat," reagovala Vysoudilová.

Podle informací z ÚOOÚ se na úřad s žádostí o předběžnou konzultaci neobrátil ani DPP ani firma Saab.

Stejná odpověď přichází z Policejního ředitelství Praha: "S žádostí o odborné stanovisko ohledně kamerového systému se na nás neobrátil Dopravní podnik Praha, ani firma Saab. Policie modernizaci těchto systémů vítá a případným jednáním se nebrání," napsala Aktuálně.cz Andrea Zoulová z tiskového oddělení.

 

Právě se děje

Další zprávy