Úder mafii přetáčející tachometry, v Evropě se zatýká

Tomáš Fránek
11. 4. 2011 15:35
Sousední země mají podobný problém jako Česko: přetáčení tachometrů u ojetých aut
Foto: Honda

Brno - Jde o největší evropský zátah na mafii, která vydělávala na přetáčení tachometrů u ojetých aut.

Více než pět set policistů v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Bulharsku zabavilo na 300 aut s přetočenými tachometry, prohledalo na 150 domů  a zatklo dvaadvacet lidí. Všichni jsou podezřelí z podvodu při prodeji aut s přetočenými tachometry.

"Je to první a zatím největší rána pro tachometrovou mafii," uvedl Alexander Hartinger, vedoucího vyšetřovacího týmu z Mnichova, který celou akci koordinoval.

Miliony aut, která se tváří nověji

Škoda se vyšplhala na tři miliony eur. Policie v domech zabavovala statisíce eur, šperky, hodinky a zlato.

Policisté označili přetáčení tachometrů u ojetých aut za vážný problém, jedna ze tří ojetin prodaných v Německu má tachometr přetočený.

V Německu se tak každý rok na silnicích objeví dva miliony aut, u kterých údaje na tachometru nejsou pravdivé. Celková škoda tak dosahuje šesti miliard ročně.

V Německu je přitom pod trestem jednoho roku odnětí svobody nebo peněžitým trestem zakázáno "falšovat měření počítadla ujetých kilometrů, kterým je vybaveno motorové vozidlo."

Stejně tak může být potrestán ten, kdo "připravuje trestný čin, při kterém vyhotoví, opatří sobě nebo postoupí jiné osobě počítačové programy, jejichž účelem je spáchání takového skutku". Podle autoklubu ADAC je ale riziko odhalení pachatelů poměrně malé.

Nový národní sport

Přetáčení tachometrů je běžné i v Česku, kde se má trestným činem teprve stát .

Češi mají nový národní sport, uvedl na podzim loňského roku šéf nejznámější sítě autobazarů AAA Auto Anthony Deny.  "Hodnotu ojetého automobilu zvýší o několik desítek tisíc přetočení tachometru," uvedl Denny.

Podle odhadu společnosti Cebia přibylo loni na silnicích 350 tisíc vozů, které se tváří mladší (méně ojeté), než ve skutečnosti jsou. 350 tisíc vozů je totiž o něco více než předminulý rok a pokračuje tak nárůst počtu těchto podvodů.

Úpravami tachometrů vznikají celkové škody v řádech miliard korun, protože kupující platí za ojetý vůz mnohem vyšší částku, než je skutečná hodnota vozu. Tachometry se nestáčejí jen třeba o 20 tisíc kilometrů, ale jsou zaznamenány případy, kdy místo 400 tisíc kilometrů (skutečných) byl po úpravě na tachometru údaj 90 tisíc kilometrů.

Ministerstvo dopravy připravilo návrh, aby stav tachometru zaznamenávaly STK do technického průkazu. Trest za porušení by podle něj dosahoval až pěti milionů korun.


 

Právě se děje

Další zprávy