WTO: Boeing dostal 5,3 miliardy nepovolené podpory

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 4. 2011 10:35
Boeing bojuje s Airbusem o tom, kdo dostává víc vládních peněz už šest let
Foto: Aktuálně.cz

Ženeva - Americký výrobce letadel Boeing dostal od americké vlády nepovolenou podporu ve výši nejméně 5,3 miliard dolarů, zjistila Světová obchodní oragnizace (WTO).

Jak podle serveru BBC zjistila mezinárodní skupina soudců, podpora zahrnovala peníze na výzkum a vývoj od vesmírné agentury Nasa.

V leteckém průmyslu ale není Boeing rozhodně osamocen. V loňském roce informovala WTO, že nepovolenou podporu dostal od Evropské unie i hlavní konkurent Boeingu, společnost Airbus. Obě firmy o státní podporu bojují už více než šest let.

Spis WTO má 2000 stran

Případ je jedním z největších, kterým se organizace kdy zabývala, její rozhodnutí má asi dva tisíce stran.

"Je na čase, aby Boeing přestal popírat nebo snižovat masivní nezákonnou podporu, kterou dostává," uvedl Rainer Ohler ze společnosti Airbus.

Boeing reagoval prohlášením, že částka 5,3 miliardy dolarů, ke kterým WTO dospěla, je zcela ve stínu 20 miliard, které dostal Airbus. "Zjištění organizace cupuje na kousky obvyklý mýtus, že evropské vlády musí legálně podporovat Airbus, aby vyvážily podporu americké vlády pro Boeing," uvedl Michael Luttig za amerického výrobce.

Podpora trvá dodnes

Podle BBC evropský výrobce tvrdil, že Boeing získal různou formou nezákonnou podporu ve výši 19,1 miliardy dolarů mezi lety 1989 a 2006, WTO ale všechna podezření nepotvrdila. Ale prohlásila, že některé částky, včetně smlouvy s Nasa a některých daňových osvobození, měly na zájmy evropského konkurenta vážný dopad.

"Tato podpora způsobila vytěsnění Airbusu v oblasti velkých dopravních letadel z trhů jiných zemí, významné stlačení cen a ztrátu prodejů," uvedla WTO v prohlášení a doporučila, aby Spojené státy podporu od Boeingu vzaly zpět.

Evropský komisař Karel De Gucht prohlásil, že rozhodnutí organizace potvrdilo některá podezření Bruselu. "Zpráva WTO jasně ukazuje, že Boeing dostával v minulosti obrovskou podporu a značné částky inkasuje i dnes," uvedl eurokomisař. 

 

Právě se děje

Další zprávy