Ženy nesmí mít levnější pojištění auta, rozhodl soud EU

Tomáš Fránek
1. 3. 2011 12:15
Evropský soud zakázal v celé unii diskriminaci pojištěnců podle pohlaví
Jeden z vtipů, které jsou součástí nejnovější kampaně České asociace pojišťoven
Jeden z vtipů, které jsou součástí nejnovější kampaně České asociace pojišťoven | Foto: Pavel Kotyza

Lucemburk - Doba, kdy pojišťovny i v Česku mohly nabízet ženám levnější povinné ručení pro ženy, defintivně končí.

Soudní dvůr EU v úterý zakázal diskriminaci pojištěnců podle pohlaví. To, zda je pojištěnec muž nebo žena, nesmí brát pojišťovna v potaz coby rizikový faktor.

"Brát pohlaví pojištěných osob do úvahy jako rizikový faktor v pojistných smlouvách představuje diskriminaci," rozhodli soud, jehož stanoviska jsou závazná pro celou Evropskou unii.

Změna pro pojišťovny

Rozhodnutí soudu tak znamená, že ženy (nebo starší muži) budou muset platit větší sumy za pojištění aut; změna postihne také důchodové spoření.

Nová pravidla, která by měla zajistit stejné pojištění a výhody mužům i ženám, by měla začít podle soudu začít platit od 21. prosince příštího roku.

Pravidla EU dosud umožňovala, aby si jednotlivé členské země unie mohly stanovit vyjímky a dávat levnější nebo dražší pojištění pro muže a ženy.

"Ustanovení, které dotyčným členským státům umožňuje ponechat bez časového omezení v platnosti výjimku z pravidla stejné výše pojistného a stejného pojistného plnění pro obě pohlaví, je v rozporu s uskutečňováním cíle rovného zacházení s muži a ženami a po uplynutí přiměřeného přechodného období musí být považováno za neplatné," rozhodl soud.

Ženy méně bourají

Pojišťovny v Česku slevu na povinném ručení ve výši deset až patnáct procent zdůvodňovaly statistikami, podle nichž ženy méně bourají a způsobují na silnicích menší škody.

V Británii zase pojišťovny mohou využívat pohlaví jako jeden z faktorů pro výpočet pojistného.

Mladé ženy do třiceti let mají o dvacet až třicet procent levnější sazby pojištění auta. Ve vyšších letech jsou sazby mezi muži a ženami podobné, muži naopak mají levnější pojištění ve věku nad 75 let.

 

 

Právě se děje

Další zprávy