Toyota po 18 letech otevřela první továrnu v Japonsku

Ekonomika Ekonomika
16. 2. 2011 15:12
Kapacita nové továrny bude 120 000 automobilů za rok
Toyota Prius ve sportovní úpravě
Toyota Prius ve sportovní úpravě | Foto: Toyota

Tokio - Po osmnáctileté přestávce otevřela největší světová automobilka Toyota Motor novou továrnu ve své domovské zemi - Japonsku.

Závod je umístěn ve středním Japonsku a má výrobní kapacitu 120 000 vozů ročně. Zaměstnáno tu bude 900 lidí.

Toyota samozřejmě i v minulých letech otevírala nové továrny, byly však umisťovány hlavně v zemích s nižšími mzdovými náklady jako je Čína, Indie či Thajsko. Jeden ze svých podniků vybudovala na počátku tisíciletí i v průmyslové zóně Ovčáry u Kolína. Spolu s francouzskou aliancí Peugeot-Citroën tu vyrábí vozy Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 107.

Tři miliony aut bude dělat doma

"Chceme vyrábět automobily, které budou ve světě schopny konkurovat cenou i kvalitou, a jsme přesvědčeni, že to dokážeme," řekl při slavnostním otevření nového závodu výkonný viceprezident automobilky Acuši Niimi.

Toyota díky otevření nového závodu plní svůj slib, když deklarovala, že v Japonsku zachová výrobu minimálně tří milionů automobilů ročně. To představuje zhruba 40 procenta její celosvětové produkce.

Toyota se v posledních letech potýkala s odbytovými problémy. Částečně byla na vině ekonomická krize, částečně také problémy s nechtěným zrychlování jejích vozů, které vyústily v rozsáhlou svolávací akci. Příčinou byly shrnující se koberečky a vadný plynový pedál.

 

Právě se děje

Další zprávy