Auta na zemní plyn "pofrčí", až bude víc čerpacích míst

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
9. 2. 2011 13:50
Zatím je stanic v Česku 33, dalších 100 má vzniknout, ale stále je to podle ministerstva životního prostředí málo.
Na CNG už jezdí i tento Mercedes. Ilustrační foto
Na CNG už jezdí i tento Mercedes. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Používat jako palivo do auta stlačený zemní plyn začne být pro majitele aut výhodné až tehdy, pokud se počet plnicích stanic (CNG) zesedminásobí.

Na konferenci o využití stlačeného zemního plynu v dopravě to uvedl to náměstek ministra životního prostřední Ivo Hlaváč. Nyní je po České republice jen 33 plnicích stanic, Český plynárenský svaz počítá s postavením další stovky.

Na zvýšení počtu aut s ekologickým pohonem má zájem i ministerstvo dopravy, které právě využití elektřiny a CNG stanovilo jako svou prioritu při snižování negativního vlivu dopravy na životní prostředí.

Podle náměstka ministra dopravy Ivo Tomana je největší překážkou rozšíření alternativních paliv, jako je právě stlačený zemní plyn, jednak nedostatečná síť doplňovacích stanic, ale i malá nabídka vhodných automobilů na tento pohon.

Prodej stlačeného zemního plynu v Česku dosáhl v roce 2010 zhruba 10 milionů kubických metrů, v Česku jezdí podle Českého plynařského svazu 2700 vozidel využívající tento pohon.

 Podle Tomana ministerstvo dopravy očekává masivní nárůst množství prodaného CNG až na úroveň 800 milionů kubických metrů do roku 2020, což souvisí s plánem Evropské komise do tohoto roku snížit závislost na ropě o pětinu.

 

Právě se děje

Další zprávy