Modrásek poráží úředníky, kanál na Labi nemá povolení

Tomáš Fránek
8. 2. 2011 11:35
Soud zrušil územní rozhodnutí pro vodní kanál na Labi, který má stát dvě a půl miliardy korun
Řeka Labe, ilustrační foto.
Řeka Labe, ilustrační foto. | Foto: Arnika

Brno - Při vydání územního rozhodnutí pro plavební kanál u Přelouče, který má přispět ke splavnění Labe, byl porušen zákon.

Krajský soud v Hradci Králové zrušil rozhodnutí jak Městského úřadu v Přelouči, tak Krajského úřadu v Pardubicích, kteří zelenou pro kanál vydaly. A to proto, že úředníci svoje rozhodnutí - v rozporu se zákonem - neodůvodnili. Ekologové se pak nemohli vyjádřit ke všem podkladům.

Bez územního rozhodnutí se přitom kanál stavět nemůže, nelze získat stavební povolení.

Kanál je už třetí velkou stavbou v Česku, u které úředníci při vydání rozhodnutí porušili zákon. Podobně bylo územní rozhodnutí zrušeno u výstavby odsunutého nádraží v Brně a dálnice D8 přes České středohoří.

Pro stavbu kanálu se přitom letos výrazně změnily podmínky.

Po deseti letech získal stát výjimku, která by mu zásah do chráněných lokalit, kde se vyskytuje vzácný motýl modrásek, umožnila.

Jak k průlomu došlo? Ministerstvo životního prostředí jednoduše změnilo svůj původní názor. Ten - z dob zeleného ministra Martina Bursíka - totiž zněl: Výjimka nebude, lokalita musí zůstat nedotčena.

Pod novým vedením ministerští úředníci otočili. Podle nového rozkladu je stavba kanálu, kterou kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad, ve veřejném zájmu.

Splavnění Labe do Pardubic má stát 2,5 miliardy korun. Doposud už se za posudky, soudní náklady a za výkup pozemků utratilo zhruba 700 milionů korun. Pro prodloužení vodní cesty o 24 kilometrů z Přelouče do Pardubic měly vzniknout více než tříkilometrový kanál, plavební komora s vraty a nová přemostění. Bylo by rovněž nutné vybudovat v Pardubicích přístav se skladovacími prostory a překladištěm.

 

Právě se děje

Další zprávy