Konec rušení pošt, žádají starostové ředitelku Hrdou

Karel Toman
8. 2. 2011 9:52
Optimalizace sítě poboček pokračuje, přestože je důvodem rezignace ředitelky
Během své objížďky kontrolují doručovatelky také poštovní schánky. Dopis nebo pohled v ní ale najdou jen zřídka. Většina lidí, kteří dopisy ještě dnes píší, jim je dá přímo do ruky, když se u nich pošťačka zastaví.
Během své objížďky kontrolují doručovatelky také poštovní schánky. Dopis nebo pohled v ní ale najdou jen zřídka. Většina lidí, kteří dopisy ještě dnes píší, jim je dá přímo do ruky, když se u nich pošťačka zastaví. | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Zlín - Okamžité zastavení rušení poboček České pošty budou požadovat obce na  jednání s odstupující ředitelkou České pošty Marcelou Hrdou.

Schůzka se uskuteční v úterý 8. února v Praze a má podle starostů uklidnit současnou napjatou situaci, která jim podle jejich slov "nedává spát."

Malé obce a města, kterých se plán pošty nejvíc dotýká, bude zastupovat Sdružení místních samospráv (SMS ČR), které dopředu ohlašuje, že "bude v jednání nekompromisní."

Obce tak reagují na plán státního podniku na optimalizaci celkem 1500 poboček, což je bezmála polovina celé poštovní sítě.

Detaily  plánu pošty jsou neznámé

Pošta sdělila pouze to, že plán je založen na matematickém modelu. Jakým konkrétním způsobem a kterých konkrétních obcí se plán dotkne, však dopředu nezveřejnila. Své návrhy projednává vždy až s konkrétní obcí, která do jejího plánu "spadne."

Podle starostů chce pošta své služby za minimální poplatek a pod hrozbou velkých sankcí převést na obce. Pošta při tom údajně hřeší na to, že lidé její služby v obci chtějí zachovat a starostové tak v jednáních tahají za kratší konec provazu.

Pošta plán zdůvodňuje tím, že její stávající síť vychází z komunikačních technologií 19. století a že jí navrhovaný nový model funguje dobře v zahraničí. Podle státního podniku síť nové formy obslužných bodů fungujících při obecních úřadech, v obchodech nebo v hospodách naopak zhoustne.

"Očekávám jasné sdělení, jaká budoucnost čeká malé poštovní pobočky, kterým hrozí zrušení," řekl k plánovanému jednání předseda SMS ČR Josef Bartoněk. "Proces tzv. 'optimalizace' sítě pošt i přes personální zemětřesení v České poště stále běží a bezradní starostové se na mě dennodenně obracejí,"  dodal.

John: Hustá síť pošty je její deviza

V pátek přitom ministr vnitra Radek John vyzval ředitelku pošty Marcelu Hrdou k rezignaci, a mezi důvody zmínil právě nepromyšlené rušení poboček a nedostatečnou komunikaci se samosprávami.

"Reálně hrozilo, že by Česká pošta prohospodařila svoji obrovskou devizu v podobě husté sítě svých 'prodejních' míst. Musíme spíše hledat produkty a služby pro unikátní sít České pošty, než abychom je zbrkle, bez rozmyslu rušili," zdůvodnil v pátek ministr své rozhodnutí.

Právě SMS ČR ministrovi Johnovi zaslalo dopis, ve kterém na kroky pošty upozorňovalo a žádalo jej o podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy