Neplatičů mýtného přibylo, doprava se zahustila

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 1. 2011 16:35
Bez placení chtělo jezdit přes 39 tisíc řidičů, na pokutách zaplatili o 38 procent víc než o rok dřív.
V parkoviště pro nákladní vozy se proměnila uklouzaná silnice M25 u města Reigate na jihu Anglie.
V parkoviště pro nákladní vozy se proměnila uklouzaná silnice M25 u města Reigate na jihu Anglie. | Foto: Reuters

Praha - O víc než desetinu se v loňském roce zvýšil počet řidičů nákladních aut, kteří se chtěli vyhnout placení mýtného. Počet neplatičů se zvýšil o 12 procent a přesáhl tak 39 tisíc.

Informovala o tom ČTK s odvoláním na informace Celní správy. Suma, kterou řidiči za tento prohřešek zaplatili na pokutách, se však zvýšila dokonce o 38 procent a dosáhla tak téměř 32 milionů korun.

Rostoucí počet těch, kdo se pokusili povinnosti platit mýtné vyhnout, kopíruje podle agentury ekonomickou situaci v Evropě. Důvodem, proč byl počet neplatičů v roce 2009 nižší než o rok dřív, byl útlum v nákladní dopravě na celém kontinentu.

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové odpovídá rostoucí počet neplatičů i zvýšení částky, která se v loňském roce na mýtném vybrala. Za loňský rok totiž stát na mýtném vybral 6,6 miliardy korun, což je o 623 milionů korun víc než v roce 2009.

Vápeníková nicméně míní, že procentuálně počet neplatičů klesá, což je dáno zvyšováním povědomí o tom, že neplacení mýtného je dohledatelné a pokuty za ušlé mýtné stát skutečně zpětně vymáhá. "Já bych nárůst počtu neplatičů viděla mimo jiné i v tom, že nám přibyla další vozidla, která jsou postižena mýtnou povinností," doplnila. Mýtné musejí od loňského ledna platit i malé nákladní vozy od 3,5 tuny, předtím mu podléhaly jen kamiony nad 12 tun.

V Česku se mýtné v současnosti platí na asi 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy; z posledně jmenovaných je zpoplatněno jen zhruba 180 kilometrů. Pro kamiony bylo zavedeno od roku 2007. Od počátku letošního roku se zvýšilo o čtvrtinu, kamiony tak na dálnicích platí v průměru pět korun za kilometr.

 

Právě se děje

Další zprávy