Překvapení stavebnictví, Subterra čeká trojnásobný zisk

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 1. 2011 13:05
Celkově ovšem skupina Metrostav očekává pokles zisku i tržeb kvůli stagnaci stavebnictví
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stavební firma Subterra předpokládá za rok 2010 násobně lepší hospodářské výsledky než o rok dřív. Oznámení přichází v roce, který jinak čeští stavitelé označují za jeden z nejčernějších v historii.

Subterra, která se zaměřuje hlavně na dopravní stavby, počítá se zvýšením zisku před zdaněním na trojnásobek výsledku z roku 2009. Vyplývá to z odhadů firmy, které ČTK sdělil její mluvčí Vladislav Beneš.

Předloni podnik vydělal před zdaněním 56,2 milionu korun, za rok 2010 by to mělo být 170 milionů Kč. Výkony podle odhadu překročí čtyři miliardy Kč. V roce 2009 činily 4,1 miliardy Kč.

"Na vyšší zisk mají vliv zejména vyšší výkony o zhruba 400 milionů korun, jejich příznivá struktura umožňující vhodné využívání našich kapacit i uzavření některých rizikových projektů v předchozím období," řekl ČTK Beneš.

Subterra se v rámci skupiny Metrostav podílí například na mnohamiliardovém projektu pražského tunelu Blanka.

Počet zaměstnanců firmy se pohybuje kolem tisíce. Během roku 2010 Subterru opustilo zhruba 60 lidí. Část z nich podle mluvčího odešla do důchodu nebo si našla jinou práci, další ale kvůli úbytku zakázek v některých oblastech dostali výpověď.

Propouštění pracovníků přitom nemusí být konečné. "V následujícím období s poklesem práce na infrastrukturních stavbách budeme muset velmi pravděpodobně dále snížit počet zaměstnanců," uvedl Beneš. Ve firmě v současnosti probíhá kolektivní vyjednávání, výsledek ale pravděpodobně nebude známý do konce ledna.

Metrostav, do jehož skupiny Subterra spadá, naopak za rok 2010 očekává pokles zisku i tržeb způsobený celkovým snížením výkonu stavebnictví.

Subterra vznikla v roce 1992 na základě privatizačního projektu ze svého předchůdce, její kořeny ale sahají až do roku 1964. Součástí skupiny Metrostav je od roku 2005.

 

Právě se děje

Další zprávy