Mýtné zdraží o čtvrtinu a koleje zlevní, rozhodla vláda

ČTK ČTK
15. 12. 2010 0:40
Novinkou bude plovoucí mýtné, zatím půjde jen o pilotní projekt
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Mýtné se od ledna zvýší o 25 procent, návrh ministerstva dopravy v úterý pozdě večer schválila vláda. Po jednání kabinetu to uvedl ministr dopravy Vít Bárta. Dopravci již dopředu avizovali, že zvýší ceny přepravy.

Bárta po jednání vlády připomněl, že ministerstvo zároveň od příštího roku sníží ceny nákladním vlakům za využití kolejí. "Věříme, že i díky tomu dojde k přesunu nákladní přepravy ze silnic na železnici," řekl.

Příští rok tak kamiony budou na dálnicích platit v průměru pět korun za kilometr. Ministerstvo zároveň uzavřelo s dopravci dohodu, jejíž součástí je kompenzace od státu ve výši 300 milionů Kč a množstevní slevy z mýtného.

Vláda rovněž schválila pilotní projekt pro moravskoslezskou silnici I/11, kde bude takzvané plovoucí mýtné. To znamená, že nákladní auta budou na silnici platit vyšší sazby podle v době dopravních špiček. Po vyhodnocení novinky se může podle Bárty plovoucí mýtné rozšířit i na další přetížené silnice.

Bárta očekává, že příjem fondu dopravy z mýtného se po odečtení všech nákladů a kompenzací zvýší příští rok o 1,2 miliardy korun. Další čtvrtinové zvýšení sazeb zřejmě přijde v lednu 2012. Letošní výnos z mýtného se odhaduje na 6,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy