Na sníh platí komunistický recept, uklízet má město

Tomáš Fránek
15. 12. 2010 12:14
Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch ženy, která se zranila na neuklizené autobusové zastávce
Zasněžená ulice v Praze Na Příkopě
Zasněžená ulice v Praze Na Příkopě | Foto: Jakub Unger

Brno - Obecní a městské úřady musí - stejně jako komunistické národní výbory - v zimě pravidelně udržovat společné prostory pro lidi jako jsou zastávky veřejné dopravy. Jinak jim hrozí, že budou platit zraněným lidem vysoké odškodnění.

Průlomově tak rozhodl Nejvyšší soud, který uvedl, že pravidla platná před rokem 1989 jsou použitelná i nyní. Obecní a městské úřady tak musí udělat vše proto, aby ke zranění na sněhu nebo ledu nemohlo vůbec dojít.

Soudci rozhodli ve prospěch ženy, která se před čtyřmi roky vážně zranila na zledovatělém nástupišti autobusu v obci Břasy na Plzeňsku.

Nemusíme dělat všechno

Žena uklouzla v únoru 2006 po vystoupení z autobusu na zastávce, která stojí na pozemku soukromé firmy. Zlomila si kotník a musela pak podstoupit operaci. Za svoje zranění požadovala vyplatit přes sedmdesát tisíc korun.

Okresní soud v Rokycanech rozhodl, že zastávky a čekárny veřejné hromadné dopravy nejsou součástí silniční sítě a proto za ně odpovídá obce i v případě, že nejsou v jejím majetku. Zastávky a čekárny jsou totiž podle soudců zařízení, které slouží k uspokojování potřeb lidí a obec je povinna tyto potřeby chránit.

To potvrdil také Krajský soud v Plzni, podle které sice obce a města nezajišťují dopravu, ale o zastávky, nástupní ostrůvky a čekárny se starat musí. "Obec se o zastávku zcela evidentně nestarala," rozhodli soudci.

Obec se ale obrátila na Nejvyšší soud. Podle zástupců obce není možné, aby obce či město bylo zodpovědné za zranění na zastávce, která není v majetku obce a slouží pro provozování autobusové dopravy zajišťované soukromým dopravcem.

Fotogalerie: Ze střech padá těžký sníh a demoluje auta

Zástupci obce uvedli, že nyní přece není možné postupovat a vycházet z normy platné před rokem 1989, kdy byly jiné politické a právní poměry. "V konečném důsledku takového postupu by tak měla obec odpovídat v podstatě za cokoliv, co se stane občanům obce," uvedli zástupci Břasů v dovolání.

Zásadní spor

Nejvyšší soud dovolání přijal a označil je za zásadní spor. "Otázka odpovědnosti obce za úraz na veřejné autobusové zastávce nebyla řešena a má zásadní právní význam pro rozhodnutí v této věci i z hlediska rozhodovací praxe soudů," rozhodl senát Nejvyššího soudu vedený soudkyní Martou Škárovou.

Fotogalerie: Prosincová sněhová kalamita v Česku

Soudci rozhodli, že zastávky, nástupní ostrůvky, čekárny ani trolejové vedení patří mezi prostory, za které odpovídá obec či město a nikoliv firmy provozující dopravu nebo správci silnic.

Soudci potvrdili, že existuje nařízení z roku 1989, které péči o zastávky a čekárny svěřuje národním výborům. "Součástí údržby nástupiště je i udržování schůdnosti v zimním období a pokud ji místní národní výbor neprovádí řádně a pravidelně, odpovídá za škodu," citovali ze zákona soudci.

A i když je takový postup založený na zákonu přijatém před rokem 1989, platí podle soudců i nyní.

"Rozhodnutí je i nadále použitelné a je tak správný závěr, že obec je povinná pečovat o zastávky veřejné hromadné dopravy a že nedodržení této povinnosti zakládá odpovědnost obce platit škodu," uvedli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy