20 let po sňatku s VW hlásí Škoda historický rekord

Ekonomika Ekonomika
9. 12. 2010 11:33
Automobilka poprvé v historii prodá za rok více než 700 tisíc vozů.
Foto: Škoda-auto

Mladá Boleslav - Škoda Auto prodá v letošním roce tolik automobilů jako dosud nikdy v historii.

Rekordním výsledkem si už může být jista, protože ho překonala po jedenácti měsících. Ve výroční den - přesně před 20 lety automobilku prodala česká vláda německému koncernu VW - oznámila mladoboleslavská firma, že do konce listopadu prodala 702 400 vozů, tedy o 12,3 procenta více než loni.

Poprvé tak překročila hranici 700 tisíc prodaných vozů za rok. Vysoké dvojciferné nárůsty prodejů zaznamenala Škoda Auto především v Číně, Indii a Rusku.

Škoda Auto je klíčovou firmou celé tuzemské ekonomiky, přímo či nepřímo je na ni navázána třetina českého průmyslu.

V jejím čele stojí teprve pár týdnů nový šéf: Winfried Vahland. Hned po své nástupu prohlásil, že do deseti let se bude vyrábět dvakrát tolik vozů Škoda než v současnosti. "Každý rok chceme uvádět na trh až tři nové modely," doplnil pak Vahlanda Michael Oeljeklasu, člen představenstva Škody Auto za oblast výroby a logistiky.

Nejprodávanějšími modelovými řadami firmy jsou Octavia a Fabia. Zatímco prodeje octavie, superbu i modelu yeti stoupají, fabií se letos v listopadu prodalo méně než vloni, stejně tak i roomsterů. Přitom Škoda by podle názoru vedení VW měla s těmito dvěma modely konkurovat soupeřům od Hyundaie a Renaultu, což jsou i20 a ix20 či Renault Clio. 

 

Právě se děje

Další zprávy