Chceme nejvyšší platy v koncernu VW, hlásí odbory Škody

Tomáš Fránek
3. 12. 2010 6:30
Odbory ve Škodě auto chtějí do sedmi let mít platy srovnatelné se závody v Portugalsku
Foto: Radek Pecák

Brno - Odbory v největší tuzemské průmyslové firmě, automobilce Škoda Auto, přišly se zásadním plánem, podle kterého budou prosazovat svoje požadavky na zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek.

Vyplývá z něj, že růstovou strategii Škoda Auto podpoří jen v případě, že skokově narostou jejich mzdy.

"Chceme být do roku 2014 jedničky ve mzdách v České republice a mezi závody VW a Audi v bývalých zemích východní Evropy. Do roku 2018 se chceme dostat na úroveň mezd závodu AutoEuropa v Portugalsku. Za těchto podmínek podpoříme růstovou strategii Škody Auto," uvedl při představení strategie šéf odborů Jaroslav Povšík.

Platy a podmínky

Nyní je průměrná mzda ve firmě pro tarifní zaměstnance 32 017 korun a pro dělníky 28 234 korun.

Průměrná mzda v Portugalsku se u některých profesí nyní blíží 1300 eurům, plat u VW je však ještě o několik set euro vyšší.

Platy nejsou jediné, co chtějí odboráři výměnou za to, že podpoří kroky vedení na další rozvoj firmy. Chtějí, aby firma dál podporovala rozvoj továrny ve Vrchlabí, vylepšení pracovních podmínek nebo práci pro starší pracovníky.

Odbory také chtějí, aby firma dál investovala do těch nejmodernější technologií a nebyla omezována ze strany mateřského koncernu Volkswagen. "Firma Škoda musí mít kvalitní  konkurenceschopné a krásné produkty, které nesmějí být jakkoli omezovány či ochuzovány," uvedl Povšík v odborářském týdeníku Škodovácký odborář.

Děláme krásná auta

Odboráři tak svým plánem reagují na záměry nového šéfa Škody Winfrieda Vahlanda, který je v čele firmy od září.

Je to takzvaná strategie RS, díky níž má během příštích deseti let Škoda zdvojnásobit své současné prodeje.

Strategie RS je odvozena od sportovních variant běžných modelů značky Škoda, označovaných právě písmeny RS. Podle odborů strategie plánuje maximalistickou pracovní dobu, silnou výrobu i odbyt vozů.

"Musíme ukončit spekulace. Škodovka není laciná, Škoda má tradici, velké know-how a velkou kvalitu. Máme jasnou pozici v koncernu VW, ta je jasně daná. Vyrábíme krásná, funkční a rodinná auta za rozumnou cenu," vzkázal odborářům Vahland.

 

Právě se děje

Další zprávy