Černá listina obsahuje 300 nebezpečných aerolinek

Ekonomika Ekonomika
26. 11. 2010 13:07
Listinu musí mít vystavenu všichni prodejci letenek
Ve vlastním zájmu je lépe nevyužívat služeb aerolinek na černé listině
Ve vlastním zájmu je lépe nevyužívat služeb aerolinek na černé listině | Foto: Reuters

Praha - Převážně z Afriky, Filipín či Indonésie pocházejí letečtí dopravci, jejichž jména jsou uvedena na poslední Černé listině leteckých přepravců. Ta obsahuje letecké společnosti, které nesplňují bezpečnostní standarty zemí EU a hrozí tak zvýšené nebezpečí havárie. Tyto letecké společnosti mají zákaz působení na území EU. V jiných částech světa však běžně létají.

Aktuální seznam je uveden například na internetových stránkách Asociace cestovních kanceláří a agentur (accka.cz).

Černou listinu (Black list) vytvořila Evropská unie na základě Nařízení EU č.2111/05, důvodem byla především tragická havárie egyptské letecké společnosti Flash air z roku 2004, kdy všech 148 francouzkých turistů zahynulo při letu z dovolené z egyptského letoviska Sharm al Sheik do Francie. 

Poprvé byla tato Černá listina ( Black list) zveřejněna v březnu roku 2006 a současná verze je již čtrnáctou aktualizací.

Listina musí viset u prodejců letenek

Každý prodejce letenek v EU, tedy i v České republice, musí mít tuto Černou listinu vystavenou na viditelném místě v kanceláři popř. na webu, aby do ní mohl klient kdykoliv nahlédnout.

Nově zařazeni byli na černou listinu všichni letečtí převpravci v Afghánistánu a také společnost Mauritania Airways. Důvodem jsou bezpečnostní nedostatky zjištěné v systému dohledu nad civilním letectvím a u těchto dopravců.

Naopak devět provozovatelů z Kazachstánu bylo ze seznamu odstraněno .

Kromě toho seznam obsahuje také deset leteckých dopravců, jejichž provoz v EU je povolen za určitých omezení a podmínek. Jedná se o Air Astana z Kazachstánu, Air Koryo z Korejské lidově demokratické republiky, Airlift International z Ghany, Air Service Comores, Afrijet, Gabon Airlines a SN2AG z Gabonu, Iran Air, TAAG Angolan Airlines a Ukrainian Mediterranean Airlines s osvědčením Ukrajiny.

 

Právě se děje

Další zprávy