ČSA povolí o 3 kila těžší kufr a 2 zavazadla do kabiny

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 11. 2010 11:16
Aerolinky přechází na nový systém odbavení, místo nadváhy vás vyjde levněji další zavazadlo.
O tři kilogramy nyní mohou být těžší kufry u ČSA. Ilustrační foto.
O tři kilogramy nyní mohou být těžší kufry u ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - O tři kilogramy více suvenýrů si mohou z dovolené přivézt cestující na pravidelných linkách Českých aerolinií. ČSA totiž od prvního prosincového dne zvyšují váhový limit zavazadla na 23 kilogramů. Přechází totiž na takzvaný kusový systém odbavení zavazadel.

"Doposud společnost paralelně používala dva systémy, jak kusový, tak i váhový. Kusový se používal pouze u letů na americký kontinent. České aerolinie se rozhodly přejít výlučně na kusový koncept odbavení zavazadel poté, co jej aliance SkyTeam vybrala jako jednotný systém pro všechny své členy," vysvětlila mluvčí aerolinek Hana Hejsková.

Další novinkou je možnost vzít si na palubu letadla dvě zavazadla - jedno příruční a druhé kabinové. Obě tato zavazadla ale nesmí dohromady vážit víc než 12 kilogramů, pro cestující Business třídou je limit 18 kilogramů.

Důležitý je i nadále rozměr zavazadel. Součet hloubky, výšky a šířky zavazadla, které cestuje v nákladovém prostoru letadla, nesmí přesáhnout 158 centimetrů, součet stejných tří rozměrů u kabinového zavazadla musí být menší než 115 centimetrů, u příručního nesmí přesáhnout 90 centimetrů.

Od začátku prosince se změní také poplatky za zavazadla s nadváhou. Kufr těžší než 23 kilogramů nově vyjde na 100 eur bez ohledu na výši nadváhy, při cestě do Ameriky na 130 eur, navíc cestující zaplatí i servisní poplatek 10 eur.

Kdo bude předem vědět o kilech navíc, může za nadváhu ušetřit, pokud si přikoupí odbavení druhého zavazadla. To vyjde na 55 eur a 10 eur servisního poplatku. ČSA předpokládají, že počet kufrů s nadlimitní váhou se sníží.

"Nejčastěji jsme se totiž dosud setkávali s nadváhou v rozpětí 1-3 kg, tyto kilogramy navíc si cestující po zvýšení váhového limitu mohou odbavit bezplatně," vysvětlil výkonný ředitel Obchodu ČSA Jiří Marek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy