Zvíře není balík, musí cestovat s člověkem, řekly dráhy

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
24. 11. 2010 9:24
Konec přepravy živých zvířat jako zásilky se nelíbí chovatelům.
Poslat zvíře v přepravce či kleci jako zásilku z jednoho konce Česka na druhý už nebude možné. Ilustrační foto.
Poslat zvíře v přepravce či kleci jako zásilku z jednoho konce Česka na druhý už nebude možné. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Jako zásilka mohou nyní ve vlascích Českých drah cestovat domácí mazlíčci i bez doprovodu svého pána. S tím je ale konec.

Konkrétně od 12. prosince, kdy spolu s novými jízdními řády začíná platit i řada dalších změn na dráze. Jak uvedl Český rozhlas, dráhy oznámily konec této služby a nově mohou živá zvířata cestovat pouze jako zavazadlo spolu s lidským doprovodem. To se ale nelíbí chovatelům, kteří službu využívají nejčastěji.

"Před řadou let bylo možné posílat zvířata poměrně jednoduše - formou spěšnin. Později byl ten systém trošku složitější a přísnější na základě příslušné legislativy. I tehdy jsme zaznamenali kritiku a odpor ze strany chovatelů," vysvětlil mluvčí drah Petr Šťáhlavský s tím, že nařízení Evropské unie přepravu živých zvířat zpřísňuje.

Život se tak zkomplikuje zejména chovatelům, kteří byli zvyklí si například zvířata z větší dálky tímto způsobem posílat.

"Bylo to v normálních přepravkách, které se používaly na zvířata, nic zvláštního k tomu nebylo potřeba. Když chovatel potřeboval koupit nebo vyměnit zvířata, poslal je třeba z Čech na Moravu nebo jinam a bylo to bez problémů. A toto se ruší," uvedl předseda Českého svazu chovatelů Jiří Král

Dráhy byly totiž posledním dopravcem, který jejich přepravu zajišťoval, Česká pošta tuto službu zrušila už před časem.


 

Právě se děje

Další zprávy