Škoda potřebuje dělníky, láká Slováky za poloviční plat

Tomáš Fránek
17. 11. 2010 6:30
Firma na Slovensku hledá svářeče, karosáře nebo montážní dělníky
Foto: Škoda-auto

Bratislava/Brno - Největší tuzemská firma, automobilka Škoda Auto, potřebuje kvůli zájmu o vozy s okřídleným šípem další dělníky.

A hledá je také prostřednictvím personální agentury na Slovensku. Lidem, kteří by chtěli v Mladé Boleslavi a v Kvasinách pracovat přitom agentura nabízí výrazně nižší plat, než mají zaměstnanci firmy.

"Průměrná mzda je 17,5 tisíce korun," stojí v inzerátu, ve kterém společnost Manpower hledá svářeče, lakýrníky nebo montážní pracovníky.

Potřebujeme dělníky

Nabízený plat je tak nyní jenom zhruba polovina toho, co i s různými bonusy a příplatky dostávají zaměstnanci v Boleslavi a o jedenáct tisíc korun méně než je průměrný dělnický plat ve Škodě.

Průměrná měsíční mzda ve Škoda Auto se započítáním bonusu a mimořádné platby byla totiž v prvních šesti měsících letošního roku 34 685 korun, průměrná mzda pro tarifní zaměstnance byla 32 017 korun a pro dělníky 28 234 korun.

Firma už několikrát avizovala, že bude přednostně nabírat kmenové zaměstnance, lidi od personálních agentur jenom v případě nouze. Firmu k tomu vedly problémy s personálními agenturami a dělníky především z Polska, kteří firmu obvinili z vykořisťování. Firma už proto spolupracuje pouze s jednou agenturou, ostatním vypověděla smlouvu.

K 30. září 2010 pracovalo ve Škoda Auto přibližně 2700 agenturních zaměstnanců, část z nich dostala nabídku, aby přešli do stálého zaměstnání.

Škoda nabírá stovky nových pracovníků.

Slovensko láká i jiné firmy

"I v případě stabilizace budeme muset nabírat kvalifikovaný personál, například z učiliště. Zatím je připraven plán na 400 lidí (sto/měsíc), posilovat budou ale hlavně Kvasiny," uvedl manažer Škody Auto Pavel Hlaváč v týdeníku Škodovácký odborář.

To, že firma bude zvyšovat počty zaměstnanců, potvrdilo i samotné vedení Škody.

"Potřebujeme rozšířit personál technologického vývoje, odbytu a nepřímý personál. Zároveň musíme ale zvýšit produktivitu," uvedl nový šéf Škodovky Winfried Vahland.

Škoda není jediná firma, která nyní hledá prostřednictvím agentur pracovníky na Slovensku. Velký nábor pořádá společnost Foxconn, která potřebuje stovky pracovníků pro svoji továrnu v Kutné Hoře.

A japonský Daikin hledá lidi do továrny na klimatizace v Plzni.

 

Právě se děje

Další zprávy