Soud povolil revizorům použít násilí na černé pasažéry

Tomáš Fránek
9. 11. 2010 13:25
Každý má právo bránit svůj majetek proti zlodějům, rozhodl Nejvyšší správní soud
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Vymáhat jízdné a rozdávat pokuty za jízdu načerno je stejné jako zasáhnout proti zloději, který poškozuje něčí majetek.

Revizor má proto podle verdiktu Nejvyššího správního soudu právo za cenu i přiměřeného násilí zadržet cestujícího, který je hromadnou dopravou bez jízdenky.

Podle soudu se revizor smí ptát na totožnost člověka bez jízdenky, nesmí ho však nutit doklady ukázat. Revizor ale může cestujícího donutit počkat na policii, pokud odmítne ukázat doklady. A musí také přiměřeně reagovat na to, pokud ho černý pasažer napadne.

TIP: Souhlasíte s posílení pravomocí revizorů? Diskutujete na naší stránce na Facebooku: Ivo Horák píše: "Být turnikety, tak se tohle neřeší."

Přiměřená obrana

Soud tak rozhodl, že revizor je v podobné situaci jako každý člověk, který brání majetek. "Každý se může chránit například proti zloději, jakkoliv hodnota odcizených věcí nenaplní trestní odpovědnost pachatele, nebo proti hostovi v restauraci, který zkonzumoval objednané jídlo, a poté odmítl zaplatit, nebo proti osobě, která poškodila jeho věc," uvedl soudce Zdeněk Kühn.

Soud řešil případ z Plzně, kde se cestující bez jízdenky pokoušel utéct před revizorem z trolejbusu, což vyústilo v potyčku. Revizor byl za přestupek proti občanskému soužití potrestán.

Zákon by byl neúčinný

Pokud by podle soudu platil, že vše záleží na  dobrovolnosti cestujících, stal by se drážní zákon nevynutitelnou normou.

"Sankce vůči takzvaným 'černým pasažérům' (...) by tak ve své podstatě byly aplikovatelné pouze vůči cestujícím, kteří by se jim podrobili dobrovolně. Naopak cestující bezohlední a vůči revizorovi dokonce agresivní by žádné negativní následky spojené se svým jednáním nenesli. Jednoduše by totiž z místa odešli," uvedl v rozhodnutí soudce Zdeněk Kühn.

Revizorův přístup musí podle rozsudku být ale přiměřený. Může sice reagovat na případnou agresi cestujícího, ne však neadekvátně. Člověku bez jízdenky má také dát šanci, aby jeho výzvy poslech dobrovolně, nemá se na něj hned "vrhnout".

"Nelze paušálně vyloučit nutnou obranu, tedy právo revizora odvrátit tento útok zadržením cestujícího, který se pokouší utéct. Revizor nesmí použít větší síly než je nezbytně nutné k dosažení cíle jeho zákroku, kterým je ochrana majetkových práv provozovatele," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy