O osudu Letiště Vodochody nyní rozhodnou ekologové

Radek Pecák Radek Pecák
9. 11. 2010 12:37
Za půl roku by měl být znám verdikt ministersta životního prostředí nad letištěm Vodochody
Ranvej na letišti Vodochody
Ranvej na letišti Vodochody | Foto: Penta Investments

Vodochody - Do další fáze vstupuje boj příznivců a odpůrců vybudování nového mezinárodního letiště ve Vodochodech. Společnost Letiště Vodochody totiž předložila na ministerstvo životního prostředí ke zveřejnění dokumentaci k posouzení dopadů záměru „Letiště Vodochody" na životní prostředí (EIA). 

Posouzení vlivu na životní prostředí je povinnou součástí přípravy projektu rozvoje letiště Vodochody, za kterým stojí vlastník letiště, investiční skupina Penta.

O tom, že dokumentace již byla rozeslána na všechny dotčené orgány státní správy a samosprávy, informovala v tiskové zprávě společnost. Příslušné orgány nyní mají měsíc na dodání připomínek ministerstvu. Poté si ministerstvo nechá na studii vypracovat nezávislý oponentní posudek.

Letadel zde přistává stále více

To, jak se nakonec ministerstvo životního prostřední  k záměru vybudování letiště postaví, by mělo být známo nejpozději do konce prvního pololetí příštího roku.

Letiště Vodochody má v současnosti statut neveřejného mezinárodního letiště. Jeho klienty jsou především letecké školy, které zde provádějí výcvik pilotů, dále privátní klientela se soukromými letouny a také zákazníci mateřské společnosti AERO Vodochody a.s.

Letiště je stále více využíváno, i když zatím statut veřejného mezinárodního letiště nemá.  V roce 2009 se zde uskutečnilo přes 9 600 pohybů letadel, což představuje více než 100% nárůst oproti provozu roku 2008. Za prvních 10 měsíců roku 2010 se na letišti Vodochody uskutečnilo již 10 455 pohybů letadel, což představuje oproti předešlému roku nárůst 38%.

 

Právě se děje

Další zprávy