Mýtné se zvýší o čtvrtinu, dopravci dostanou úlevy

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
8. 11. 2010 12:02
Ministr dopravy jednal s autodopravci, slíbil jim slevy na mýtném a státní podporu.
Čeští dopravci mají slíbené slevy z mýtného. Ilustrační foto.
Čeští dopravci mají slíbené slevy z mýtného. Ilustrační foto. | Foto: praha4.cz

Praha - O čtvrtinu se zvýší mýtné na českých dálnicích od ledna příštího roku. O další čtvrtinu pak naroste v dalším roce.

Tuzemští dopravci se však s ministerstvem dopravy dohodli na státní podpoře 300 milionů korun a na množstevních slevách na mýtném. Zvýšení se nebude týkat jen těch vozů, které splňují emisní normu Euro 5, pro autobusy se sazby dokonce sníží, ale až od příštího září. Informoval o tom ministr dopravy Vít Bárta.

Ten vyjednávání se sdružením autodopravců Česmad označil za "krvavé". Zvýšení sazeb má omezit využívání Česka jako tranzitní země. "Nebojíme se dramaticky zvednout sazby, ale zároveň chceme podpořit konkurenceschopnost českých dopravců," řekl Bárta.

Kamiony v pátek zaplatí o něco méně

Částku 300 milionů budou moci dopravci čerpat od dubna například na tréninkové projekty pro řidiče. Množstevní slevy by mělo ministerstvo dopravy předložit vládě do července, platit by mohly od ledna 2012.

Zvýšení sazeb musí schválit vláda, ministr chce návrh předložit kabinetu v nejbližší době. Součástí návrhu bude i možnost dalšího zvyšování sazeb od roku 2013, ovšem pouze o inflaci. Ministr chce rovněž pro vozidla se třemi nápravami a většími snížit mýtné v pátek odpoledne. Dnes v tuto dobu platí o polovinu více než v jiné dny a časy, nově budou platit jen o 40 procent více.

 

Právě se děje

Další zprávy