Policisté jeli městem 130 km/h. V pořádku, řekl soud

Tomáš Fránek
2. 11. 2010 14:45
Soud rozhodl, že trest pro řidiče, který je o 52 kilometrů rychleji než měl, platí.
Zvenku nenápadný VW Passat R36 se tak vyznačuje dynamickými jízdními vlastnostmi.
Zvenku nenápadný VW Passat R36 se tak vyznačuje dynamickými jízdními vlastnostmi. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Policie může dál sbírat důkazy o tom, že řidiči překračují povolenou rychlost, a sama přitom porušovat zákon. Tedy například jet zhruba stotřicítkou po městě autem, které není označeno majákem.

Krajský soud v Ostravě vydal precedenční verdikt, který upravuje postup policie při měření a stíhání rychle jedoucích řidičů. Verdikt je i součástí sbírky nejdůležitějších soudních rozhodnutí v Česku a slouží jako vodítko pro posuzování dalších podobných případů.

Rychle jenom výjimečně

Soud posuzoval spor o potrestání řidiče, který jel v Ostravě po úseku silnice s nejvyšší povolenou rychlostí 80 km/h výrazněji rychleji - 132 km/h. Při jízdě řidiče přistihla policejní hlídka s radarem umístěným v neoznačeném voze VW Passat.

Rychle jedoucí řidiči dostal pokutu ve výši 7,5 tisíc korun a na devět měsíců přišel o řidičák. Řidič ale policisty zažaloval s tím, že při jeho sledování museli jet také výrazně rychleji než byla povolená rychlost a postupovali tak nezákonně.

Podle právního zástupce řidiče vyplývá z předpisů Ministerstva vnitra, že k překračování rychlosti policejním vozem bez zapnutého majáku může dojít jenom ve výjimečných případech. „Za nezbytně nutné situace je třeba považovat takové situace, kdy je ohrožena bezpečnost státu, kdy hrozí nebezpečí teroristických útoků. Měření rychlosti sem nepatří, policie může rychlost měřit i jinak," uvedl řidič v žalobě.

Podle řidiče je problém policie, že nemá v autech radary, které by naměřily rychlost bez porušování zákona. „K měření rychlosti není nezbytně nutné, aby nijak označené policejní vozidlo bez výstražného znamení překračovalo nejvyšší povolenou rychlost o více než 50 km/h a to ve chvíli, kdy se jednalo pouze o podezření ze spáchání přestupku a nikoliv trestný čin," uvedl řidič v žalobě.

Policistů se zastal Krajský úřad v Ostravě, který rozhodl o potrestání řidiče. Policisté postupovali legálně a správně.

Bezpečnost na silnicích má přednost

„Bezpečnost silničního provozu je zájmem veřejným a právě zadokumentování přestupku na videozáznam a nepřetržitý kontakt policejní hlídky s vozidlem rychle jedoucího řidiče umožňuje spolehlivé zjištění pachatele a přestupku," uvedli krajští úředníci ve svém vyjádření.

Podle úředníků je pro policejní hlídku na silnici s více jízdnímu pruhy téměř nemožné až likvidační v hustém provozu zastavit rychle jedoucí auto, které přejíždí střídavě z pravého do levého jízdního pruhu.

Krajský soud v Ostravě rozhodl jednoznačně ve prospěch policie. Podle soudců je na policii jakou formu měření rychlosti zvolí a to na základě vyhodnocení situace přímo na místě. A měření kontroly rychlosti patří mezi ty úkony, při kterých policie překračovat rychlost může.

„Pokud měla policejní hlídka přistoupit k řádnému zjištění a zadokumentování daného jednání, je z logiky věci nepochybné, že musela dané vozidlo dostihnout a zastavit a to zcela nezbytně a přirozeně za cenu překročení povolené rychlosti," rozhodli soudci. A rychlou jízdu policejní hlídky vyvolalo výrazné překročení rychlosti řidiče, tedy porušení zákona.

Není to nezákonný důkaz

A na zákonnosti postupu policie nic podle soudců nemění ani to, že takové počínání není upraveno ve sbírce zákonů. Soud navíc rozhodl, že není pro celé posouzení sporu rozhodující, zda hlídka měla zapnuté výstražné světla. Ze žádného zákona totiž nevyplývá povinnost policie varovat řidiče, že právě dochází k měření rychlosti.

„Je nerozhodné, zda zasahující policejní hlídka měla nebo neměla na svém voze zapnutá předmětná výstražná světla, popřípadě zda svou jízdou ohrozila ostatní účastníky silničního provozu," rozhodli soudci.

"Výsledek měření rychlosti vozidla, který byl získán měřícím zařízením umístěným v policejním vozidle, které z důvodu změření této rychlosti muselo jet také rychlostí překračující nejvyšší dovolenou rychlost, není nezákonně získaným důkazem," uzavřel soud celý spor ve svém verdiktu.

 

Právě se děje

Další zprávy