Na Ruzyni v zimě přistane méně letadel.

Radek Pecák Radek Pecák
27. 10. 2010 14:35
Letos počty cestujících stagnují, příští rok se čeká růst
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Méně letadel než vloni v zimě bude letos v zimní sezoně, která trvá od konce října do konce března, přistávat a startovat na letišti Praha Ruzyně.

Důvodem je rušení některých spojů ze strany hlavního dopravce na letišti, tedy tuzemských ČSA. Ty přestávají létat do Brna, Soluně, Londýna, Manchesteru a Mnichova. I přesto budou týdně ČSA vypravovat z Ruzyně 534 odletů, což je šestkrát tolik než druhá Lufthansa.

Tyto informace, v souvislosti s novým letovým řádem, zveřejnilo Letiště Praha.

Odletět může více lidí

Zdá se ale, že Praha jako destinace začíná být opět zajímavá. Proto také letos v zimě přibude celková sedačková kapacita. Ve srovnání s obdobím před rokem to bude o tři procenta více. Podle ředitele pro letecký obchod Letiště Praha Jiřího Pose se ostatním aeroliniím daří výpadek po ČSA nahradit, například British Airways posílí spojení do Londýna.

"Dá se říci, že po dvou letech stagnace a do určité míry negativních zpráv se objevují první pozitivní zprávy o zvratu a potenciálu dalšího růstu výkonů a nabídky na pražském letišti," řekl Pos

Ve srovnání s minulou zimou by měly posílit charterové lety, u kterých se podle nynějších předpokladů zvýší kapacita meziročně o téměř 14 procent, u nízkonákladových dopravců nárůst činí 4,3 procenta, u klasických síťových dopravců o 1,6 procenta.

Ryanair mizí, přibývá Air Company POLET 

Největší změnou v oblasti nízkonákladových aerolinií je zřejmě už dříve nahlášený odchod irského Ryanairu, který létá nyní do Dublinu a Stockholmu. "Na druhé straně nám ostatní dopravci, ať už Smart Wings, Jet2 nebo easyJet, nabízejí nové kapacity," uvedl Pos.

Novou společností na pražské Ruzyni (celkem jich sem nyní létá padesát) je ruská letecká společnosti Air Company POLET, která bude zajišťovat spojení do Voroněže. Novou destinací, do které bude z Prahy přímé spojení, je i britský Newcastle, kam bude létat nízkonákladová firma Jet2. Nově získá Praha přímé spojení také do Lipska a Poznaně, které bude provozovat ostravská firma Job Air - Central Connect Airlines. Ta také bude zajišťovat lety mezi Prahou a Brnem.

Přímé spojení z Prahy bude v zimě na 105 letišť v 50 zemích.

Letiště Praha odbavilo od ledna do konce září 8,94 milionu cestujících, což je meziročně o 0,37 procenta méně. Zhruba stagnaci očekává vedení letiště i k závěru roku. Pro příští rok letiště předpokládá růst počtu cestujících o tři procenta na celkových asi 12 milionů. 

 

Právě se děje

Další zprávy