Německá železnice stávkuje, Češi netuší, kam dojedou

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 10. 2010 0:01
Stávka železničářů za platy zastaví v Německu regionální i dálkové spoje
České dráhy ještě v pondělí v podvečer netušily, jak stávka ovlivní přeshraniční dopravu. Ilustrační foto.
České dráhy ještě v pondělí v podvečer netušily, jak stávka ovlivní přeshraniční dopravu. Ilustrační foto. | Foto: Zuzana Hronová

Berlín/Praha - Německou železnice už dnes - 26. října - ochromí stávka. Informovaly o tom odborové svazy Transnet a GDBA, které nejsou spokojeny s vyjednáváním o mzdách železničářů.

Protestu se zúčastní především zaměstnanci šesti soukromých dopravců, ale také jejich kolegové ze státní Deutsche Bahn. Zastavení vlaků pocítí miliony cestujících, podle agentury Reuters totiž nemusí jít pouze o jednodenní protest.

Otazník zůstává nad provozem vlaků z Česka a v česko-německém pohraničí. Přes urgence Aktuálně.cz nedokázaly České dráhy pouhých pár hodin před vypuknutím protestů říci, co mohou cestující očekávat.

Důvodem stávky je fakt, že zaměstnanci šesti soukromých dopravců berou o dvacet procent nižší mzdy než jejich kolegové pracující ve státní firmě. Soukromí dopravci tak snižují ceny za své služby, aby tak získali výhodu v tendrech.

Odboráři informovali, že po celém Německu lze čekat velké narušení především regionální dopravy, opozdí se však i vlaky dálkové. Plánované trvání stávky je prozatím od tří hodin ráno do pozdního dopoledne.

Co to bude znamenat pro české spoje není jasné.

"Tyto informace nebudou s nejvyšší pravděpodobností k dispozici ani v průběhu noci," uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. "V současné chvíli tak nemůžeme ani potvrdit ani vyloučit, že stávka německých železničářů naruší provoz mezistátních vlaků mezi ČR a Německem. Prosíme cestující, aby se o aktuální situaci informovali v průběhu úterý a očekávali možné komplikace, a to především při cestě na území Německa."

 

Právě se děje

Další zprávy