Nová mapa cen benzinu a nafty: Česko patří k nejdražším

Petr Kučera Petr Kučera
25. 10. 2010 12:33
Podívejte se, kolik teď zaplatíte při cestě po Evropě
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejdražší naftu v Evropě tankují řidiči v Norsku, Velké Británii, Řecku, Švýcarsku, Švédsku a Česku. Vyplývá to z nejnovějšího přehledu, sestaveného podle údajů webu clever-tanken.de, Eurostatu a německého autoklubu ADAC.

Také benzin je nejdražší v Norsku a Velké Británii, následují Nizozemsko, Finsko, Dánsko, Belgie a Německo. Česko je těsně nad průměrem Evropské unie.

S výjimkou benzinu v Německu zůstávají nejpoužívanější pohonné hmoty ve všech sousedních zemích levnější než v Česku. Nejméně zaplatí řidiči v Polsku. Nejlevnější pohonné hmoty v Evropě jsou k dostání v Rusku a na Ukrajině.

Stále platí: Pojedete-li poblíž hranic s Lucemburskem, vyplatí se tam natankovat díky nízké spotřební dani. Na cenové rozdíly je dobré myslet například i před přejezdem španělsko-portugalských hranic.

A do některých zemí - hlavně Nizozemska, Belgie či Finska - se vyplatí jet s dieselovým motorem, oproti benzinu ušetříte i osm korun na litru. Naopak ve Švýcarsku je nafta dražší kvůli vyšší spotřební dani.

Kanystr s benzínem
Kanystr s benzínem | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Na internetu je seznam pump, které neprošly kontrolou
Drahota u pump: Vám utíkají tisíce, státu miliony
Kdo prodává nekvalitní benzin? Konečně se to dozvíme
 

Právě se děje

Další zprávy