Boeing je zpátky v zisku, budoucnost vidí růžově

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 10. 2010 15:25
Boeing za třetí čtvrtletí vydělal 837 milionů dolarů.
Výroba Dreamlinerů má více než rok zpoždění. Definitivní termín dodání - do března příštího roku.
Výroba Dreamlinerů má více než rok zpoždění. Definitivní termín dodání - do března příštího roku. | Foto: Aktuálně.cz

Chicago - Zřejmě se blýská na lepší časy. Největší výrobce v oblasti leteckého průmyslu a obrany, americký Boeing, se ve třetím čtvrtletí nejen vrátil k zisku, ale překonal i odhady analytiků. Uvedla to agentura Reuters.

Společnost informovala, že její čistý zisk dosáhl na konci září 837 milionů dolarů, což představuje zisk 1,12 dolaru na akcii. Experti z Wall Street výrobci letadel předpovídali zisk 1,06 dolaru na akcii.  Tržby vzrostly na necelých 17 miliard dolarů.

Přitom ve stejné době v loňském roce vykázal Boeing ztrátu 1, 56 miliardy dolarů a 2,23 dolaru na akcii.

Tržby vzrostly o 11 procent

Výsledky ve třetím kvartále vyhnaly vzhůru i celkové odhady celoročních výsledků společnosti. Boeing informoval, že pro letošek předpokládá zisk 3,80 až 4 dolary na akcii, minulý odhad počítal s 3,50 až 3,80 dolary. Celkové tržby pro letošek odhaduje na 64,5 až 65,5 miliardy dolarů.

Ztráta v minulém roce byla způsobena především kvůli mimořádným nákladům spojeným se zpožděním výroby nových letadel.

Ve třetím čtvrtletí stouply tržby divize nových letadel o 11 procent na 8,7 miliardy dolarů, především zásluhou vyšších dodávek letadel a vyšších tržeb za služby. Ve čtvrtletí získala tato divize 257 nových zakázek, o 36 však přišla.

Společnost také potvrdila, že první Dreamlinery, dlouho očekávaná dopravní letadla, jejichž výroba se opozdila o více než rok, dodá v prvním čtvrtletí příštího roku. Už v září také oznámila přesunutí dodávek letadel 747 - 8 Freighter, největšího dopravního letadla Boeingu, z konce letošního na polovinu příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy