Česko letos vyrobí přes milion aut. Poprvé v historii

Radek Pecák Radek Pecák
19. 10. 2010 13:50
Kolínské TPCA sice výroba lehce klesla, stále však roste výroba v Hyundai Nošovice
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Praha - O pět až deset tisíc kusů aut přes milionovou hranici by se měl letos dostat počet vyrobených aut na českém území. Překonání této hranice odborníci očekávali už vloni, ale plány výrobcům aut překazila krize.

Podle statistky Sdružení atuomobilového průmyslu bylo za leden až září 2010 v ČR vyrobeno celkem 807 608 ks vozidel. Je to o 12,88 % více než ve stejném období roku 2009. Ruku v ruce se s tím zvýšily i tuzemské prodeje (+ 9,51 %) a export vozidel (+ 15,77 %).

Jen necelé čtyři tisícovky vozidel z celkového vyrobeného počtu nespadají do kategorie osobních vozidel, z toho je tedy zřejmé, že rozhodující podíl na celkovém výsledku mají tři automobilky: Škoda, Hyundai Nošovice a TPCA Kolín.

Nárůst obstaraly hlavně Nošovice

Zatímco U TPCA Czech bylo oproti stejnému období roku 2009 vyrobeno o 900 ks vozidel méně (pokles o 0,35 %), ve Škodovce výroba v domácích závodech vzorstla o 27 462 aut (+ 7,7 procenta) a v Hyundai Nošovice dokonce o 65 839 aut (+84,4 procenta).

"Opravdu se zdá, že by letos milionová hranice mohla padnout. Podle předběžných propočtů by celkový počet mohl být zhruba milion a pět až osm tisíc navrch," řekl deníku Aktuálně.cz  ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

V příštím roce by podle něho mohl padnout další rekord, protože v Nošovicích by se měla spustit výroba aut ve třetí směně.

Jawa ještě žije

Zatímco prognóza vývoje u výrobců osobních aut je vcelku dobrá, u firem, které vyrábějí větší vozidla už si odborníci tak jisti pozitivním vývojem nejsou. A to přesto, že v období leden až září roku 2010 bylo vyrobeno 934 ks nákladních automobilů, což představuje nárůst výroby o 18,08 %. Nárůst byl zaznamenán jak ve firmě AVIA Ashok Leyland Motors (+ 59,78 %), tak ve firmě TATRA Kopřivnice (nárůst o 5,88 %).

Autobusů se ale letos vyrábí ještě méně než vloni. Celkem jich IVECO Czech Republic, SOR Libchavy, TEDOM a KH motor CENTRUM Opava vyrobily 1 819 ks, což je o 375 ks méně než ve stejném období roku 2009.

Ze zprávy SAP dále vyplývá, že firma Jawa, tradiční výrobce motocyklů, stále vyrábí. Letos zatím firma vyrobila 477 motorek, což je nárůst produkce o necelých pět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy