Škodovky nebudou mít extra výbavu. Zakázal to šéf VW

Tomáš Fránek
15. 10. 2010 10:07
Opatření se nelíbí dealerům Škody v Německu
Foto: Škoda Auto

Praha - Vedení koncernu Volkswagen přistoupilo k prvním třem krokům, které omezí výbavu vozů Škoda.

VW tak řeší problém kanibalizace, tedy toho, že dobře vybavené vozy Škoda berou prodeje německým vozům. Volkswagen kvůli tomu ročně přichází o půl miliardy eur.

Jak máme konkurovat

"Nemůžeme přece nabízet fabii s lepší palubní deskou, než má Polo," prohlásil podle serveru Automotive News na pařízském autosalonu šéf koncernu VW Martin Winterkorn.

V Octavii tak nebude chladicí box , xenonová světla neobohatí sportovní Fabii ani značkové deštníky nebudou v Superbech. Pokud tyto prvky zákazníci budou ve vozech chtít, musí si za ně připlatit.

Kvůli tomu se už bouří němečtí dealeři škodovek.

"Škoda Auto zaznamenala připomínky prodejců na kongresu v Postupimi. Je pravda, že Škoda Auto v Německu od 1. 1. 2011 ještě dále zatraktivní ceny u některých modelů a že v této souvislosti upraví rozsahy výbav. To je zcela běžný a léty osvědčený postup. Většina zmiňovaných prvků výbavy navíc nadále zůstane dostupná jako výbava na přání," uvedl pro Aktuálně.cz v oficiální reakci na uveřejněné informace Rudolf Dreithaler, mluvčí Auto Škoda.

"Každý prvek výbavy je konkurenční výhodou. Nevěřím, že by si lidé ochuzení nevšimli, prodeje klesnou," uvedl na serveru Automotive News Thomas Peckruhn, šéf Asociace dealerů Škody.

VW se to nelíbí

Podle něj tak Škody budou mít na německém trhu omezenou možnost konkurovat francouzským vozům nebo v poslední době oblíbeným autům Dacia. Škodovka podle něj konkuruje především těmto vozům, ne autům koncernu VW.

Podle diskutujících čtenářů na serveru Automotive News by se VW mělo zaměřit především na zlepšování vlastních vozů a ne aby koncern poškozoval dobrou práci Škody. Objevují se ale i názory, že omezení výbavy nic neřeší, chladící boxy ani značkové deštníky auto neprodávají.

Podle Hospodářských novin navíc další omezení přijdou pro Škodovky od ledna.

Šéf VW Winterkorn už v září řekl, že se Škodovce budou muset utáhnout opratě. Zákazníci v budoucnosti musí jasně pocítit, proč jsou stejně velké modely VW a Audi dražší než vozy Škoda.

 

 

Právě se děje

Další zprávy