Nejdražší projekt EU hrozí průšvihem, Galileo prodělá

Tomáš Fránek
7. 10. 2010 11:35
O sídlo řízení systému Galileo se uchází Česko, v Praze má budovu a evropskou podporu
Foto: Aktuálně.cz

Brusel/Brno - Největší a nejdražší evropský projekt, družicový systém Galileo, bude s největší pravděpodobností výrazně dražší, na jeho provozu se bude prodělávat a bude později, než se čekalo.

Mezi hlavní favority na zisk sídla projektu Galileo, který má být alternativou k americkému vojenského systému GPS, přitom patří Česko. To nabízí EU nabízí volnou budovu bývalé Konsolidační agentury v Praze a má podporu velké části důležitých zemí unie.

Zpráva pro německou vládu však nyní ukazuje, že celý projekt bude dražší než původně odhadovaných 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun). Německá vláda totiž odhaduje, že se projekt prodraží až o 1,7 miliardy eur a nabere další zpoždění.

Deset let zpoždění

Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30.

 A zatímco pro úplné fungování systému byl zmiňován termín v roce 2014, podle zprávy německé vlády se termín může až o tři roky posunout. Celý projekt by tak byl kompletně spuštěn až o deset let později, než původně EU plánovala.

Navíc celý systém bude více prodělečný. Roční deficit se má vyšplhat až na 750 milionů eur. "Celkově se dá říct, že v dlouhodobém horizontu budou náklady na provoz vyšší než zisk z provozu," cituje například deník Financial Times z německé vládní zprávy.

Právě Německo je přitom největším konkurentem Česka v získání hlavního sídla tohoto projektu. Česko ale má podle premiéra Petra Nečase největší podporu v Evropské unii v souboji o zisk sídla navigačního systému Galileo.

"Máme tady již poměrně silnou podporu mezi členskými státy. Chtěl bych zdůraznit, že my kontinuálně usilujeme o toto sídlo od roku 2006 a že jsme v podstatě na jinou instituci ani nekandidovali. Takže tady skutečně budeme dál velmi aktivní," dodal Nečas.

Pokud Česko uspěje, bude v Praze zřízeno administrativní centrum včetně dohledu nad pobočkami v západní Evropě. Z Česka by se také rozdělovaly potřebné akreditace, certifikáty a řídil by se odsud marketing a kontakt s firmami a jednotlivými zeměmi. Vítěz unijní soutěže o zisk sídla by přitom mohl být znám již v říjnu, ale zatím to není jisté.

Česko proti Německu

Řídící agentura by se mohla z Bruselu, kde v současnosti působí, stěhovat již v polovině příštího roku.

Galileo má především odstranit dnešní závislost na americkém, původně vojenském GPS (Global Positioning System). Nový systém bude určen převážně pro civilní a jen okrajově pro obranné účely, zatímco GPS i jeho ruská obdoba GLONASS jsou původně armádními projekty; umožňovaly přesně určit vojenským jednotkám jejich pozice kdekoli na Zemi.

Galileo má nabídnout větší přesnost než GPS nebo GLONASS; americký systém umožňuje zaměřit polohu s přesností zhruba na 15 metrů a ruská satelitní síť pracuje s odchylkou 50 metrů, Galileo má standardně nabídnout odchylku v řádu pouhých metrů. Má vysílat pět druhů signálů - zdarma dostupný veřejný, kódovaný pro komerční využití, zabezpečený signál například pro přesnou navigaci letadel nebo vlaků, signál pro pátrání na moři a v nehostinných oblastech a šifrovaný pro potřeby evropských států.

 

Právě se děje

Další zprávy