Citroën a Peugeot zbrojí v Číně. Chtějí podíl 5 procent

Radek Pecák Radek Pecák
22. 9. 2010 13:06
Během pěti let představí Peugeot a Citroën Číňanům 12 nových modelů
Připravovaný model 508 bude Peugeot prodávat i v Číně
Připravovaný model 508 bude Peugeot prodávat i v Číně | Foto: Peugeot

Wuhan, Paříž - Získat pětiprocentní podíl na čínském trhu s auty hodlá společný podnik francouzského konsorcia PSA (peugeot a Citroën) s čínským výrobcem automobilů Dong Feng.

Dohoda o posílení partnerství byla uzavřena v čínském Wuhanu a oznámili ji předseda představenstva PSA Peugeot Citroën Philippe Varin a předseda představenstva skupiny Dong Feng Motors (DFM) Xu Ping.

Nový plán počítá s tím, že se na čínský trh každoročně dostane nejméně jeden nový model na každou značku, celkem půjde o 12 nových modelů DPCA v průběhu příštích 5 let.

Peugeot a Citroën se chtějí zaměřit jednak na segment C, ve kterém se prodává skoro polovina vozů určených pro čínský trh a také na segment SUV, který zaznamenává rychlý růst.

Za 10 let budou emise u vyráběných vozů nižší o polovinu

Současně společný podnik zahrnuje plán takzvaných čistých vozů. Cílem je do roku 2020 snížit emise CO2 u vozů prodávaných v Číně o 50 %. DPSA se současně zavazuje vyvíjet hybridní vozy, od roku 2011 přijde s nabídkou Stop & Start a později bude následovat plně hybridní řada.

Pro splnění nových úkolů bude posílena průmyslová kapacita. PSA Peugeot Citroën a DFM se rozhodly otevřít ve Wuhanu třetí továrnu DPCA na výrobu automobilů o počáteční kapacitě 150 000 vozů.  Tato továrna bude určena na výrobu vozů střední a nižší střední třídy a doplní továrnu 1, která brzy dosáhne maximální výrobní kapacity. Spuštění výroby se plánuje na rok 2013. Cílem je zvýšit výrobu DPCA z dnešních 450 000 vozů ročně na 750 000 v roce 2015.

DPCA pokračuje v rozvoji svých prodejních sítí Dongfeng Peugeot a Dongfeng Citroëni. Do roku 2012 budou mít obě značky koncesionářské zastoupení ve všech 300 největších čínských městech, které bude doplňovat síť několika set prodejních zástupců.

 

Právě se děje

Další zprávy