Aerolinky vydělají o 6 miliard víc. Kromě evropských

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 9. 2010 12:01
Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu vylepšila výhled zisků pro letošní rok.
Světovým aerolinkám se daří nadmíru dobře, jen ty evropské letos nejspíš prodělají.
Světovým aerolinkám se daří nadmíru dobře, jen ty evropské letos nejspíš prodělají. | Foto: Reuters

Singapur - O více než šest miliard dolarů vylepšila letošní výhled pro světové aerolinky Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA).

Asociace, která sdružuje 240 leteckých společností zajišťujících 94 procent veškeré mezinárodní vzdušné přepravy, teď předpovídá, že čistý zisk světových aerolinek dosáhne 8,9 miliard dolarů, zatímco ještě v červnu odhadovala letošní zisk na pouhé 2,5 miliardy.

"Oživení průmyslu bylo silnější a rychlejší než kdokoliv odhadoval. Zisk 8,9 miliardy dolarů, který předpokládáme pro letošek, začne nahrazovat téměř 50 miliard dolarů ztráty v předchozím desetiletí," uvedl generální ředitel IATA Giovanni Bisignani.

Růst nemusí být trvalý

Zároveň však upozornil, že je neustále třeba zůstat nohama na zemi, protože nikdo neví, jak dlouho bude růst trvat. I proto je asociace opatrná s předpovědí na příští rok, kdy odhaduje zisk světových aerolinek na 5,3 miliardy.

Mezi jednotlivými oblastmi, do kterých IATA dělí svět, zůstává ve výhledu jediná Evropa v červených číslech. Odhad ztráty ale také asociace zmírnila na 1,3 miliardy dolarů oproti dosavadnímu odhadu 2,8 miliardy.

Na vině je podle zprávy asociace trvající oslabení ekonomiky a váhavá spotřebitelská poptávka, která drží při zemi zájem o letenky. Kromě toho musí dohnat ztráty, které vznikly v dubnu, při týdenní odstávce evropských letišť kvůli oblaku sopečného prachu.

 

Právě se děje

Další zprávy